Matkustaessasi ulkomaille huomaat usein, että monet suihkulähteet ovat täynnä kolikoita. Monet meistä heittävät sinne pienimmät kolikot vain päästääkseen eroon niiden painosta tai vain huvin vuoksi. Montako kertaa olet heittänyt kolikon tietämättäsi, miksi teet niin? Monet meistä tietävät, että sen pitäisi tuoda meille onnea, mutta kovinkaan moni ei tiedä, mistä tämä on saanut alkunsa. Meitä kiinnosti tänä perinne ja päätimme ottaa selvää, lue ja hämmästy!
Ihmiset ovat heittäneet kolikoita suihkulähteisiin jo niin kauan, kun kolikot ja suihkulähteet ovat olleet olemassa. Perinne sain alkunsa vedestä. Vesi on tietysti elintärkeä ihmisen elämälle. Vaikka monilla ihmisillä kehittyneissä maissa on nykyään puhdasta, juomakelpoista vettä helposti saatavilla keittiön hanasta, se ei ole aina ollut niin. Juomakelpoisen veden löytäminen monilla alueilla ei ole aina ollut helppoa. Näin ollen, kun puhdasta vettä oli saatavilla, monet varhais-Euroopan heimot uskoivat, että tällaiset alueet olivat lahja jumalilta.
Ajatus siitä, että juomavesi lähetettiin taivaasta pysyi niin kauan, kuin rakennettiin kaivoja ja suihkulähteitä. Usein pieni jumalan patsas löyty varhaisten kaivojen ja suihkulähteiden vieressä, joka teki niistä eräänlaisen pyhäkön.Kuten varmasti tiedät, lahjojen esittäminen jumalille on ikivanha käytäntö, joka tarkoitti yleensä vihaisten jumalien lepyttämistä tai rukousta. Kun kyseessä on suihkulähde ja kaivo, ihmiset heittivät kolikon rukoillessaan, varhainen versio nykypäivän toiveesta.Yksi melko tuottelias kaivo löytyy Northumberlandista Englannista, jota käytettiin rukouksiin kelttiläiselle kaivojen ja lähteiden jumlattarelle, Coventinalle. Sieltä löydettiin 16000 kolikkoa eri Rooman valtakunnan aikakausilta. Mielenkiintoista on, että useimmat Coventinan suihkulähteestä löydetyt kolikot olivat vähäarvoisia, aivan kuten tänään, sillä ihmiset ovat yleensä valmiita luopumaan 5 tai 10 sentin kolikoista euron sijaan.
Tietenkin aina ei ollut kyse kolikoista. Pen Rhysin kaivoon Oxfordissa Englannissa heitettiin myös vaatekappaleita. Silloin ajateltiin, että vedellä oli parantavia voimia ja että vaatteet kuljettivat tauteja, joten heittämällä nappi, rintamerkki tai kankaanpala kaivoon, parannut kaikista taudeista. Usko Pen Rhysin kaivon parantaviin vaikutuksiin säilytti suosionsa pitkälle 1800-luvulle.
Nykyään, usko jumaliin vahtimassa kaivoja tai ajatus, että vedellä on parantava vaikutus on suurelta osin kadonnut, mutta ihmiset silti pitävät kiinni tästä ikivanhasta perinteestä, nykyaikana rukouksen sijaan yleensä tehdään toive.
Luultavasti yksi tunnetuimmista esimerkeistä toivesuihkulähteistä on Trevin suihkulähde Roomassa. Trevin suihkulähde rakennettiin 21 km pitkän vesijohdon päätepisteeksi, jota kutsutaan Virgoksi jumalattaren mukaan, joka ohjasi sotilaat veden luo, kun he olivat janoisia ja väsyneitä. Alunperin kolikon heittäminen tai juomalla suihkulähteestä piti taata hyvä terveys. Lopulta perinne kehitty miksi tunnemme sen tänä päivänä: jos heität kolikon olan yli kaivoon, jonain päivänä palaat Roomaan.
Tämä ajatus tehtiin suosituksi vuoden 1954 elokuvalla 'Three Coins in the Fountain', joka ehdotti myös, että jos heität kaksi kolikkoa, rakastut roomalaiseen ja jos heität kolme kolikkoa, menet naimisiin hänen kanssaan. Elokuvan takia tästä käytännöstä on tullut niin suosittu turistien kesken, että arviolta noin 3000€ kolikkoa heitetään suihkulähteeseen päivittäin.
On selvää, kaikki nämä kolikot eivät voi pysyä suihkulähteessä ikuisesti. Trevin suihkulähde sammuu yhdeksi tunniksi joka päivä ja kolikot lakaistaan pois roomalaiskatoliseen hyväntekeväisyyteen Caritas, joka maksaa ruoan köyhille sekä aidsin turvapaikalle. Kolikot puhdistetaan, lajitellaan arvon mukaan ja viedään pankkiin.
Kolikoiden heittäminen kaivoihin ja suihkulähteisiin ei ole aina hyvä asia. Huolimatta siitä, että se alkoi vain kiitoksena jumalille puhtaan veden tarjoamisesta, kaikki nämä kolikot saattavat mahdollisesti saastuttaa juomakelpoista lähteiden vettä. Ne voivat myös tukkia suihkulähteiden mekanismeja ja aiheuttaen suihkulähteiden rikkoutumista. Näiden ongelmien takia useiden suihkulähteiden ja kaivojen luona on kylttejä, joissa pyydetään ihmisiä olla heittämättä kolikoita. Perinne on niin syvään juurtunut, että ihmiset silti tekevät näin.