Auto Europe

  • SUOMI
  • Ota yhteyttä varaustiimiin

    EDULLINEN AUTOVUOKRAAMO OULU

    Autonvuokraus maailmalla
    Alamo Rental Car
    Avis Car Rental
    Budget Rental Car
    Dollar Car Rental
    Europcar
    Hertz
    National Car Rental
    Sixt Rent a Car
    Autonvuokraus maailmalla
    Miksi vuokrata meiltä
    • Vertaile vuokraamoja parhailla hinnoilla
    • Ei luottokorttimaksuja
    • Puhelinkeskus avoinna joka päivä
    • 24,000 noutokohdetta maailmalla
    • Parhaat hinnat ja palvelu vuodesta 1954

    Autonvuokraus Oulu - Parhaat hinnat Auto Europella

    Oulu, tunnetusti Pohjois-Skandinavian pääkaupunki, sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Kesäisin kaupunki sykkii luonnonrauhaa ja riemukasta kaupunkielämää. Meren rantakaupungilla on tarjolla myös hiekkarantoja ja erilaisia meritapahtumia. Löydät aina jotakin sekä urheilun ystäville, että rauhaa ja rentoutumista kaipaaville. Oulun suosio ei ole pelkästään sen kaupunki, vaan myös ympäröivät alueet. Kun kävelet ympäri kaupunkia, huomaat pian, kuinka tärkeä rooli luonnolla ja ulkoilulla on Oulussa. Löydät kauniita puistoja ympäri kaupunkia, hiihtoladut ovat hyvässä kunnossa talvisin ja Perämeren saaristo on aivan nurkan takana. Lautta kulkee kesällä Oulun kaupungin ja Hailuodon hiekkadyynisaaren välillä, ja talvella voit ylittää jäätyneen meren jalkaisin saarelle suuntautuvan jäätietä pitkin. Vaikka Oulu tunnetaan ympärivuotisista pyöräilijöistä, jossa pyöräilyverkosto on Suomen laajin, kaikki keskustassa löytyy kävelyetäisyydellä. Rotuaari promenadi Oulun keskustassa on kuin urbaani olohuone. Siellä on tarjolla laaja valikoima korkealaatuisia kahviloita ja ravintoloita, tavarataloja ja putiikkeja. Mikä olisikaan parempi tapa tutkia kaikkea mahdollista ympärilläsi, kuin vuokra-auto? Samaa mieltä ovat monet asiakkaamme autonvuokrauksen asiakasarvosteluissa Oulusta. Autonvuokraus Oulussa tarjoaa suuren valikoiman eri autoja jokaiseen tarpeeseen.

    Menestyvä Oulu, ruotsiksi Uleåborg, on yksi Suomen nautinnollisimmista kaupungeista. Kesällä kaupungin kauppatori kylpee auringonpaisteessa ja kaikki näyttää rauhalliselta maailmassa. Paikalliset, ketkä arvostavat päivänvaloa sitä saatuaan vyöryvät terasseille ja torille, jonka kojut ovat täynnä arktisia marjoja. Kaupungin keskusta on levinnyt useille saarille, joita yhdistävät jalankulkusillat ja pyörätiet. Oulu on myös merkittävä teknologian kaupunki, jonka yliopistosta valmistuu huippuluokan tietotekniikan tutkinnon suorittaneita ja kaupungin laitamilla sijaitsevat yrityspuistot työllistävät ihmisiä ympäri maailmaa. Vuokraa Auto Europen kautta ja hyödynnä edullisia hintoja ja mukavaa palvelua. Voit noutaa auton Oulusta suoraan lentokentältä tai muutamista eri kaupunkitoimistoista. Autolla pääset kenestäkään riippumatta kaupungin ulkopuolisiin kohteisiin, joita ei todellakaan kannata jättää välistä auton puutteen takia. Muutama muu suosittu kaupunki, kuten Kemi, Raahe ja Rovaniemi ovat vain muutaman tunnin matkan päässä omalla autolla. Myös erilaiset luontokohteet, kuten Olvassuon luonnonpuisto ja Hirvipuisto on paras matkakohde heille, ketkä voivat matkustaa omatoimisesti. Sekä luontomatkailijoille, ketkä haluavat lähteä erämaalle, että kaupunki- ja kulttuurilomaa suunnitteleville on saatavilla eri autoluokkia loman luonteen mukaisesti. Älä odota ja varaa nyt!

    Liikenne Oulussa

    Oulu on tärkeä liikenteen keskus. Sen kautta kulkee yksi Suomen pääväylistä, valtatie 4 Helsingistä Utsjoelle, sekä eurooppatiet E8 ja E75. Oulusta alkaa Kuusamoon johtava valtatie 20 ja Kajaaniin johtava valtatie 22, ja Turkuun johtava valtatie 8. Oulujoen kaupungin alueella ylittää viisi maantie-, yksi rautatie- ja kolme kevyen liikenteen siltaa. Oulun linja-autoasemalta on kaukoliikenteen yhteyksiä eri puolille Suomea ja Venäjälle. Yleisesti liikenne kaupungin keskustassa on varsin rauhallista, ruuhka-aikoina muutamat valtatiet saattavat liikkua hitaammin, mutta liikenne ei ole sekavaa. Kaupunkiin on vuosien varrella rakennettu yhä enemmän teitä ja niitä pidetään hyvässä kunnossa. Oulu tunnetaan pyöräilyn kaupunkina ja syystä, täältä löytyy Suomen suurin polkupyöräverkosto, joka on yhteensä jopa 70 kilometriä pitkä!

    Autonvuokraus ja pysäköinti Oulu

    Oulun keskustan alueella löytyy maksullisia, aikarajoitettuja sekä rajoittamattomia pysäköintipaikkoja. Keskustaan on rakennettu maan alainen pysäköintilaitos ja ympäri kaupunkia löytyy muutamia pysäköintihalleja. Katupysäköinti on aikarajoitettua ja keskustassa yleensä maksullista, joka on jaettu kolmeen eri maksuvyöhykkeeseen. Muutamilla kaduilla pysäköinti on kielletty joko vuoden ympäri, tai vain kesäisin. Hiukan kauempana voit löytää myös maksuttomia ja rajoittamattomia paikkoja ja sunnuntaina pysäköinti on ilmaista. Maksun voi maksaa maksulaitteissa tai kätevästi myös puhelimella. Oulun kaupunki on suhteellisen pieni, joten jos haluat säästää rahaa ja pysäköit keskustan ydinalueen ulkopuolelle ilmaiseksi, matka keskustaan jalkaisin ei kestä kauan.

    Oulun lentokenttä

    Oulun lentokenttä on matkustajamäärältään Helsinki-Vantaan jälkeen Suomen toiseksi vilkkain. Se sijaitsee Kylänpuolen kaupunginosassa Oulunsalon suuralueella noin 15 kilometriä kaupungin keskustasta lounaaseen. Oulun lentopaikan valmistumisen jälkeen ensimmäinen reittilento suoritettiin vuonna 1939. Jatkosodan jälkeen Oulun lentokenttä ei enää ollut hyödyllinen armeijan lentokoneille ja jäi käyttämättömäksi miltei vuosikymmeneen. Nykyinen lentokenttä rakennettiin vuonna 1953, jonka jälkeen sitä laajennettiin useaan kertaan. Lentoasemalla on yksi terminaali, joka on avoinna lentojen mukaan. Terminaalissa on kaksi kahvila-ravintolaa, oluthuone, verovapaa myymälä, apteekki sekä kokous- ja lounge-tilat sekä muutamat autovuokraamot. Lentokentän langaton verkko oli ensimmäinen avoin ja maksuton WLAN-verkko Suomen lentokentillä. Lentokentän parkkialuetta laajennetaan parhaillaan ja suunnitelmissa on rakentaa myös parkkihalli ja oma lentokenttähotelli.

    Oulun lentokenttä (OUL)
    Osoite: Lentokentäntie 720, 90410 Oulu, Suom.
    Puhelin: 020 708 7800
    Nettisivut: www.finavia.fi

    Tekemistä Oulussa

    Pulun seudulla löytyy paljon tekemistä nähtävyyksistä luontokohteisiin. Oulu on myös Pohjois-Suomen kulttuuripääkaupunki ja täällä asuu monia taiteilijoita, kirjailijoita ja muusikoita. Oulussa järjestetään vuosittain suuri määrä festivaaleja ja konsertteja, joihin kuuluvat miltei kaikki musiikkisuuntaukset. Kaupungissa on lukuisia museoita, mukaan lukien vaikuttava Tiedekeskus Tietomaa, Suomen ensimmäinen tiedekeskus, jossa on esillä teemanäyttelyitä ympäri vuoden. Kaupungin lähellä Turkansaaren ulkoilmamuseossa on yli 40 museorakennusta, mukaan lukien kirkko vuodelta 1694 ja Ylikärpän vanha kartanotalo vuodelta 1894. 60 kilometriä pohjoiseen, Iijoen rannalla, löytyy Kierikin kivikauden keskus ja kivikauden kylä. Perämeren suurin saari Hailuoto sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Oulusta ja lauttamatka saarelle kestää noin 25 minuuttia. Tutustu eri tapahtumiin ja kulttuurisiin ja luontokohteisiin oman auton avulla. Autovuokraamot Oulussa voivat auttaa sinua valitsemaan sopivamman auton matkaasi varten, jotta voit nähdä lomallasi mahdollisimman paljon.

    • Turkasaaren ulkoilumuseo: Idyllinen Turkansaaren ulkoilmamuseo vie sinut aikamatkalle menneisyyteen. Turkansaaren historiallinen maaseutu ja kaunis luonnonympäristö ovat säilyneet erinomaisesti ollessaan kuitenkin samaan aikaan lähellä kaupungin keskustaa. Turkansaaren ulkomuseo sijaitsee kolmella saarella Oulujoella 12 kilometriä ylävirtaan Oulun keskustasta. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkoilmamuseo ja perustettiin virallisesti vuonna 1925, kun saaren puukirkko vuodelta 1694 palautettiin alkuperäiselle sijainnille. Tämä kirkko on myös Oulun seudun vanhin museo. Turkasaari on vanha lohen kalastuksen ja kaupan keskus. Turkansaaren ulkomuseossa on upea kokoelma perinteisiä puutaloja 1700-luvulta 1900-luvun alkuun. Museoalueeseen kuuluu perinteinen maatilakompleksi, joka sisältää kaikki Pohjois-Pohjanmaan seudulle ominaiset rakennukset ja välineet. Museossa voit myös perehtyä vanhoihin elinkeinoihin, kuten tervan valmistus, lohenkalastus, puunkorjuu ja tukkien uitto. Museo tarjoaa interaktiivisia opastettuja kierroksia, joilla voit oppia lisää puuarkkitehtuurista ja Turkansaaren historiasta. Opastettuja kierroksia voi varata myös ennakkoon eri kielillä. Turkansaarien ravintola tarjoaa perinteistä ruokaa ja kahvileipiä, jonka maukas lohikeitto on erittäin suosittu. Alueella järjestetään myös eri tapahtumia, joten tarkista ajantasainen ohjelma ennen vierailua. Alueella on paljon käsityönäyttelyitä ja myös suomalaista kansanmusiikkia. Museo on auki kesäkuukausina ja syksyllä ja pääsy on ilmainen.

    • Kierikkikeskus: Kierikkikeskuksessa voit nähdä pohjoismaisen elämän tuhansien vuosien takaa. Kierikkikeskus sijaitsee Iijoen varrella ja keskittyy kivikautiseen elämään jo 1960-luvulta. Alueen päärakennuksessa voit tutustua arkeologiseen näyttelyyn ja ulkona on esillä kivikauden kylä. Perusnäyttely kertoo Kierikin ja Suomen esihistoriasta, elintavoista, kulttuurista ja uskomuksista. Pääset mukaan tunnelmaan paremmin pukeutumalla kivikauden asuun samalla, kun tutkit alueen komeimpia löytöjä, kuten meripihkasta valmistettuja koruja, nuolenkärkiä, puisia kalanpyydyksiä, sekä jopa 35 000 vuotta vanha mammutin poskihammas. Kesällä voit ottaa osaa alueella järjestettäviin arkeologisiin kaivauksiin, joilla pääset kokeilemaan onneasi, ehkä löydät jotakin todella uskomatonta! Alueen suurella hiekkarannalla sinulla on mahdollisuus kokeilla kivikauden arkiaskareita, kuten jousiammuntaa ja kiviesineiden valmistamista paikallisen oppaan avulla. Kierikki ei ainoastaan tarjoa historiaan liittyvää tekemistä, vaan täällä voit myös vuokrata huoneita ja järjestää kokouksia, virkistyspäiviä tai juhlia ja häitä. Päivän päätteeksi nauti perinteinen suomalainen lounas alueen ravintolassa tai vietä täällä koko päivä ja jää yöksi Kierikin hotelliin, joka tarjoaa kahden hengen huoneita omalla keittiöllä. Kierikkikeskus on avoinna vain kesäisin ja syksyn alussa ja sen jälkeen tilauksesta.

    • Tiedekeskus Tietomaa: Oulun yleistieteen keskus on Suomen ensimmäinen, joka perustettiin vuonna 1988 ja sijaitsee hyvällä paikalla suoraan keskustassa. Tiedekeskus tarjoaa upeita elämyksiä kaikenikäisille tarjoamalla oppimateriaalia, paljon aktiviteettejä ja haasteita aivoillesi ja keholle. Tietomaassa on lukuisia pysyviä ja vaihtuvia teemanäyttelyitä ja jopa 150 eri toiminnallista kohdetta. Näyttelyn aiheita ovat tieteen ja tekniikan eri osa-alueita. Yksi suosituimmista näyttelyistä on meriaiheinen MOB, jossa voit rakentaa hiekasta monia rantamaisemia, leikkimielisesti kilpailla merikarhujen kanssa purjehduskilpailussa ja kokeilla venesimulaattoria. Tietomaan suuressa elokuvateatterissa voit katsoa eri luontoon ja tieteeseen liittyviä 3D elokuvia. Yksi Oulun kaupungin maamerkeistä on Tietomaan 45-metrinen torni, joka alun perin rakennettiin 1920-luvulla nahkatehtaan vesitorniksi. Hissillä voit matkustaa 35 metrin korkeuteen sisätasanteelle, josta voit katsella Oulun kaupunkia. Tasanteella voit tutustua Oulun kaupungin historiaan ja tornissa järjestetään usein eri tapahtumia ja juhlatilaisuuksia. Tietomaa tarjoaa tekemistä myös sen kahvilassa. Voit kokeilla toiminnallisia minikohteita ja kokeilla sisustusta samalla, kun nautit kotiruokalounasta ja kahvia. Tietomaan pääsisäänkäynnin jälkeen pääset infopisteelle ala-aulassa, josta löytyvät myös naulakot.

    • Hailuoto: Perämeren suurin saari Hailuoto on noin 2000 vuotta vanha, jolloin se kohosi merestä jääkauden jälkeen. Se muodostui 1800-luvulle asti kolmesta eri saaresta, jotka myöhemmin maan kohotessa liittyivät yhteen. Maa kohoaa vielä tänäkin päivänä, ja tulevaisuudessa ja liittyy kokonaan Oulun kaupunkiin. Saarella on ollut asutusta jo tuhannen vuoden ajan, jolloin kalastus oli tärkein elinkeino maatalouden jälkeen. Hailuodon luonto on erittäin arvokas, jota pyritään suojelemaan eri keinoin. Suojelun piiriin kuuluvat sen eri lintulajit, ranta-alueet ja erikoiset harjumuodostumat. Hailuodon niin sanottu keskusta on sen kirkonkylä, josta löytyy mm. kaksi kauppaa, muutama ravintola ja kahvila, käsityömyymälä ja museo. Saaren länsirannalla sijaitseva Marjaniemen vanha kalastajakylä ja majakka ovat kuitenkin sen suurin nähtävyys. Marjaniemessä löytyy myös majoitus- sekä ruokailumahdollisuuksia sen kauniin luonnon keskellä. Älä suuntaa saarelle ainoastaan sen ikonisen majakan vuoksi, vaan lähde patikoimaan retkeilypoluille tai nauti saaren jatkuvasti kasvavista rannoista. Saarelta löytyy eläinten ystävien yllätykseksi emutarha, johon voi tutustua oppaan johdolla. Saarelle pääsee bussilla Oulusta, mutta niitä kulkee erittäin vähän päivän aikana. Lautta liikennöi Oulun ja saaren välillä päivittäin useammin, matka on ilmainen ja kestää noin 25 minuuttia. Helpointa on kuitenkin saapua saarelle omalla autolla maantietä pitkin.

    • Elojazz: Elojazz on oululainen jazz- ja rytmimusiikkifestivaali, joka järjestetään Rauhalan patiolla ja Prunnitori Ainolanpuiston porteilla. Pääkonsertteja pidetään Prunnitorilla perjantaina ja lauantaina ja niiden lisäksi festivaali levittäytyy ympäri kaupungin ravintoloita ja Åströmin puistoa, jossa jazz-muusikot esittelevät kykyjään. Neljän päivän pituinen tapahtuma tavallisesti järjestetään elokuun ensimmäisen viikonlopun aikana. Ensimmäinen tapahtuma pidettiin vuonna 1989, josta on tullut koko perheelle soveltuva pieni ja kodikas festivaali. Festivaalilla esiintyy aina lukuisia suomalaisia huippumuusikoita ja kansainvälisiä artisteja. Yksi Elojazzin suosituimmista tapahtumista on Jazzpuisto, jota kutsutaan yhteiseksi olohuoneeksi, jossa on rento ilmapiiri, paljon tekemistä, hyvä tunnelma ja musiikkia. Se on ilmainen ja suunnattu koko perheelle, voit tavata uusia ihmisiä tai nauttia piknikistä. Se järjestetään joka vuosi yhdessä kaupungin puistoista, jossa esiintyy aina eri artisteja. Voit tehdä ostoksia puiston eri kojuissa, jotka tarjoavat paikallisia käsitöitä, toimintaa ja naposteltavaa. Tapahtuman järjestää Jazz-20 ry ja lippuja voi ostaa vuoden alussa lukuisista toimistoista Oulussa tai verkkosivuilla.

    Autonvuokraus ja päivämatkat Oulussa

    Jos haluat tutustua pohjoiseen napapiiriin, niin Suomen Lappi on juuri se alue, jonne todennäköisesti päätät matkustaa. Oulu on Lapin seudun portti ja on helposti saavutettavissa junalla tai lentokoneella pääkaupungista Helsingistä. Oulu tunnetaan yhteistyöstä suomalaisten teknologiayritysten kanssa ja kaupungissa on keskittynyt massiivisesti tieteeseen ja tekniikkaan. Yhdessä ympäröivän alueen luonnon nähtävyyksien ja täällä pidettävien epätavallisten festivaalien sekoitus tekee yhdessä Oulusta melko ainutlaatuisen kaupungin, jonne matkustaa. Oulussa ja sen lähellä on niin paljon tekemistä sekä kesällä, että talvella, että sinulla on vaikea päättää mitä tehdä. Maaseutualueille on Suomessa vaikeampi päästä julkisen liikenteen avulla, joten niksi et harkitse autonvuokrausta Oulussa? Voit vapaasti valita lomasi tarkoitusta ja vuodenaikaan sopivan ajoneuvon ja nähdä vieläkin enemmän!

    Liimanninkoski

    Liimanninkosken lehtosuojelualueella, joka sijaitsee noin 47 kilometrin päässä Oulusta, voit tutustua syvällä uomassa virtaavaan Muhosjokeen ja sen ympäröivään luontoon. Alueen vapaasti virtaava joki ja kuohuvat kosket muodostavat upean kulttuuri- ja luontokokonaisuuden päiväretkille. Suojelualue perustettiin vuonna 1992 ja sitä on käytetty tutkimus- ja opetuskäyttöön, sekä retkeilyyn. Alueella sijaitse aikaisemmin myös mylly, joessa on uitettu puutavaraa ja täältä löytyy merkkejä tervanpoltosta. Muhosjoen ravinteikkaan maaperän ansiosta kasvillisuus on erittäin rehevää, johon kuuluvat lukuisat puulajit ja marjat. Liimanninkoskella on yksi, noin 1,4 kilometrin pituinen luontopolku, joka alkaa vanhan puimalan vierestä pysäköintialueelta. Polun ensimmäinen osuus laavulle on helppokulkuinen ja soveltuu jopa lastenrattaille, mutta sen jälkeen soveltuu väin kävelylle. Luonnossa retkeilynlisäksi täällä voit tutustua kulttuuriympäristöön ja puimalassa olevaan näyttelyyn, jossa on esillä maanviljelykäytössä ollutta esineistöä. Puimalaan rakennetut pöydät ja penkit soveltuvat erinomaisesti opetustuokioita tai eväiden syöntiä varten. Muhosjoella voi meloa, mutta se on haastava monien kaatuneiden puunrunkojen takia. Joen paras koskiosuus on noin kilometrin pituinen, joka alkaa Suokylän sillalta ja jatkuu Liimanninkosken alapuolelle asti. Tämän jälkeen joki on paljon rauhallisempi, eikä matkalla ole enää koskia. Halutessa voit meloa jopa Kajaanintielle tai Oulujoelle saakka. Kesällä koskissa on vähemmän vettä, mikä tekee niistä kivisiä ja melomisesta mahdotonta. Kesällä voit vapaasti kalastaa joella ja sen koskissa oikeilla luvilla, syksyisin voit poimia mukaasi sieniä ja marjoja ja talvella harrastaa rajoittamattomasti murtomaahiihtoa ja lumikenkäilyä. Matkallasi pysähdy Muhoksella ja ihaile sen vanhaa puukirkkoa ja näe Muhoksen Walk of Fame torilla, joka Hollywoodin tavoin on antanut tunnustusta muholaisille. Suomen teholtaan kolmanneksi suurin voimalaitos Oulunjoella sijaitsee Leppiniemellä.

    Hirvisuon soidensuojelualue

    Hirvisuon alue soveltuu erinomaisesti linturetkeilykohteeksi ja heille, ketkä metsän sijaan ovat enemmän kiinnostuneita suoalueista. Hirvisuo sijaitsee Iijoen ja Kiiminkijoen välisellä rannikkoalankoalueella noin tunnin päässä Oulusta, ja korkeuserot ovat täällä äärimmäisen pienet. Hirvisuo oli joskus meren peitossa, josta kertovat hiekkainen maaperä, jonka pinnalle on aikojen saatossa kertynyt ohut turvekerros. Alue koostuu enimmäkseen aapasuosta, mutta paikoittain esiintyy myös keidassuota. Aapasuot koostuvat monista eri suotyypeistä ja ilmaston takia ne esiintyvät lähinnä Pohjanmaan ja Peräpohjan vyöhykkeelle. Hirvisuolta on löydetty yli 30 suotyyppiä, joista yleisimpiä ovat karut rimpi- ja kalvakkanevat. Tämä suoalue on koti lukuisille kasveille ja eläimille, ja suon Ötökkäpolulla löydät lihansyöjäkasveja, karpaloita ja hillaa, sekä monia ötököitä ja poroja. Etenkin lintulajien määrä on erittäin monipuolinen, joista yleisimpiä ovat talvi ja jouhisorsa. Hirvisuon länsipäässä on aiemmin navero-ojitettua suota palautettu luonnontilaan. Hirvisuon suoalueella on yksi kilometrin pituinen polku, jonka reitin taulut esittelevät alueen hyönteislajistoa. Reitti on helppokulkuinen ja kaikki osuudet on pitkostettu. Luontopolku alkaa pysäköintialueelta ja kulkee avoimen suoalueen kautta puustoiselle niemialueelle. Hirvisuon etelälaidalle on rakennettu lintutorni, josta voit tarkkailla alueen lintuja. Soilla voi kulkea vapaasti myös pitkostettujen reittien ulkopuolella, ne ovat suhteellisen helppokulkuisia keski- ja pohjoisosia lukuun ottamatta. Vaikka Hirvisuolla ei ylläpidetä latuja, hiihtäminen on sallittu koko alueella ja onkiminen ja pilkkiminen on sallittu rajoitusten puitteissa. Soiden suojelualueella ei ole laavuja tai tupia, eikä nykyaikaisia palveluita. Voit telttailla alueella ja lemmikkejä ei saa pitää vapaana.

    Kemi

    Kemi sijaitsee Etelä-Lapin alueella, jota kutsutaan Merilapiksi. Se sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Oulusta ja se sopii hyvin erilliselle päivämatkalle. Kemi on kaupan ja palveluiden keskus, josta löytyy Stora Enson ja Metsä-Botnian paperitehtaat, sekä Outokumpu Kemin kaivos. Digipolis Kemin teknologiapuisto tarjoaa huippuluokan asiantuntemusta teollisuusalalta. Kaupungin keskustassa on useita erikoiskauppoja ja Kemin kulttuurikeskus tarjoaa erilaisia ​​tiloja kongresseille ja kokouksille modernilla tekniikalla. Vain kivenheiton päässä merestä, kulttuurikeskus tarjoaa myös kaupungin kirjaston, kaupunginorkesterin, Kemin taidemuseon ja kaupunginteatterin. Suojeltu Kemin venesatama sijaitsee kauniilla paikalla, vain muutaman sadan metrin päässä kaupungin keskustasta. Paikalliset huviklubit ravintoloineen, saunoineen ja muine palveluineen tarjoavat miellyttäviä kokemuksia. Hupiaktiviteettejä Kemissä ovat esimerkiksi moottorikelkka- ja huskysafarit talvella ja melonta ja päivällisristeilyt kesällä. Kuuluisin Kemin nähtävyyksistä on jäänmurtaja Sampo. Aiemmin se palveli Suomen hallitusta murtamalla jäätyneitä merialueita ja tarjoaa nyt ainutlaatuisia risteilykokemuksia Pohjanlahdella. Nouse Sammon kyytiin ja nauti vaikuttavista arktisista merimaisemista ja ehkä uskallat jopa sukeltaa jääkylmään Perämereen! Kemin SnowCastle on todellinen paikallisten rakentajien arkkitehtuuristen lumitöiden taideteos. Vuonna 2014 SnowCastle rakennetaan jo 19. kertaa ja tarjoaa edelleen upeita kokemuksia sekä lapsille että aikuisille. Kemin jalokivigalleria on jännittävä ja opettava kokemus jalokivien salaperäisessä ja lumoavassa maailmassa. Täällä on varastoitu Suomen kuninkaan kruunu.

    Maantieteelliset tiedot ja historia

    Ensimmäiset asutuksen merkit Oulussa on löydetty pronssikaudelta hauta- ja asuinpaikoista. Oulun alueella liikuskeli satojen vuosien ajan erilaisia ryhmiä varhaissuomalaisista saamelaisiin, norjalaisiin ja jopa viikinkejä. Aluetta käytettiin lähinnä kalastukseen ja maatalouteen. 1300-luvulla Ruotsin ja Novgorodin rauhan jälkeen Oulusta tuli osa Norvgorodin aluetta. Kastellin linnan rakensivat ruotsalaiset vuonna 1375, ketkä myös vakiinnuttivat valtaansa alueella ja lopulta vuonna 1595 Täyssinän rauha jätti Oulun omistusoikeuden Ruotsille. Ruotsin kuningas Kaarle IX perusti Oulun kaupungin vuonna 1605 ja antoi sille kaupungin etuoikeudet viisi vuotta myöhemmin. Asukuluku kasvoi nopeaan tahtiin 1600-luvun aikana, jolloin kaupunkiin rakennettiin julkisia rakennuksia ja kouluja. 1700-luvun alussa kaupunki kärsi isovihasta, mutta nousi nopeasti taas jaloilleen 1700-luvun loppupuolella, jolloin Oulusta tuli Oulun läänin pääkaupunki ja maaherrakaupunki. 1800-luvun alussa Haminan rauhan seurauksena Suomi siirtyi Venäjän alaisuuteen autonomisena suurruhtinaskuntana yli sadaksi vuodeksi. Oulun ensimmäinen sanomalehti, joka oli myös maan kolmas suomenkielinen lehti, ilmestyi vuonna 1829 suomeksi siitä huolimatta, että suurin osa sivistyneistä asukkaista oli ruotsalaisia.

    Kun Venäjä ja Turkki päätyi sotaan, Turkin liittolainen Englanti lähetti laivastoaan Oulun redille. Oululaiset eivät nousseet vastarintaan ja toimittivat heille erilaisia tarvikkeita. Höyrylaivojen aikana Oulu avautui ulkomaalaisille vientimarkkinoille. Ensimmäinen rautatie rakennettiin Ouluun vuonna 1886 ja vuosi tämän jälkeen asukasluku ylitti ensimmäisen kerran 10 000 rajan. Sisällissodan aikana myös Oulussa käytiin taisteluja ja valkoisten voiton jälkeen Raatinsaarelle perustettiin vankileiri. Jatkosodan aikana Oulussa toimi sekä suomalaisten, että saksalaisten koulutus-, huolto- ja esikuntakeskuksia. Kaupunki oli edelleen suomalaisten johdossa, mutta toimi myös saksalaisten varuskuntakaupunkina. Suurimmat tuhot kaupungille aiheutuivat vuonna 1944 neuvostoliittolaiskoneiden pommituksissa. Oulun yliopisto aloitti toimintansa tilapäisissä tiloissa vuonna 1959 ja nykyään toimii kuudessa ei tiedekunnassa. Oulu on hyvin tunnettu elektroniikka- ja sähköteollisuudesta. 70-luvulla Nokia aloitti toimintansa alueella ja Toppilan voimalaitos aloitti sähkön ja kaukolämmön tuottamisen. 2000-luvun alussa kaupungin asukasluku nousi hyvin nopeasti ja eroaa muista kaupungeista nuoren keski-ikänsä vuoksi.

    Oulun maasto on suhteellisen matalaa. Talvet ovat kylmempiä ja pidempiä kuin Etelä-Suomessa, mutta kuitenkin leudompia kuin Lapissa. Perämeren läheisyys vaikuttaa sekä säähän, että alueen kasvillisuuteen. Suurin osa Oulun alueen metsistä ovat männykköä. Alueella sijaitsee Suomen eteläisin tunturi, Syöte. Sieltä löytyy laskettelukeskuksia, luonnonpuisto ja useita vaellusreittejä. Myös vesistöt tarjoavat lukuisia aktiviteettejä ja meren lisäksi alueella on jokia ja järviä. Oulusta löytyy huomattava harjumuodostuma Oulujoen eteläpuolella, noin kuuden kilometrin pituinen ja 1,5 kilometrin levyinen Hangaskankaan-Palokankaan harju. Harjun rinteeltä löytyy lentohiekkadyynejä.

    Matkustaminen Oulussa

    Autovuokraamot Oulussa varmasti tarjoavat sinulle juuri sitä, mitä haluat, mutta kaupungissa on monia eri julkisen liikenteen vaihtoehtoja. Kaupuki on tunnettu pyöräilykaupunki ja sieltä löytyy kattava pyörätieverkosto pyöräilyn harrastajille. Oulusta on hyvät rauta- ja maantieyhteydet Etelä-Suomeen vaikkapa Turkuun ja esimerkiksi Skandinaviaan ja Venäjälle. Muualle Eurooppaan pääsee säännöllisillä laivayhteyksillä ja Ruotsi on hyvin lyhyen matkan päässä meriteitse. Myös lento- ja junaliikenne sekä kaukoliikenteen bussit tarjoavat monipuoliset ja kattavat joukkoliikenneyhteydet. Oulussa on oma bussiliikenne nimeltään Cityliikenne. Se on nopea ja helppo tapa liikkua Oulun keskustassa ja sen lähialueilla. Busseissa on käytössä omat liput, mutta myös muut paikallisliikenteen liput kelpaavat. Lippujen hinnat perustuvat etäisyyteen ja vyöhykkeisiin ja esimerkiksi lentokentältä keskustaan tarvitset AB-lipun. Kertalipulla voit vaihtaa linjoja yhdessä vyöhykkeessä 60 minuutin aikana ja kahden tai useamman vyöhykkeen matkoilla 80 minuutissa. Vyöhykkeitä on yhteensä neljä, A-D. Kertalippuja voi ostaa mobiilipalvelusta tai busseista, mutta vuorokausilipun saat vain palvelupisteistä tai mobiilina. Linja-autoja liikennöi Oubus OY ja heillä on kaupungissa kolme linjaa.

    Käytännöllisiä linkkejä

    Oulun turisti-info