Auto Europe

 • SUOMI
 • Ota yhteyttä varaustiimiin

  EDULLINEN AUTOVUOKRAAMO SPLIT

  Autonvuokraus maailmalla
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autonvuokraus maailmalla
  Miksi vuokrata meiltä
  • Vertaile vuokraamoja parhailla hinnoilla
  • Ei luottokorttimaksuja
  • Puhelinkeskus avoinna joka päivä
  • 24,000 noutokohdetta maailmalla
  • Parhaat hinnat ja palvelu vuodesta 1954

  Autonvuokraus Split - Parhaat hinnat Auto Europella

  Tutki viehättävää Splitin kaupunkia, joka sijaitsee Kroatian eteläosan niemimaalla. Matkaajat voivat käydä monissa museoissa, kuten Kroatian merimuseossa, kuvataidegalleriassa, Splitin tiedemuseossa tai eläintarhassa. Vietätkö aikaa mieluummin ulkona? Sitten voit ajaa yhdelle useista rannoista Splitin ympärillä. Muita suositeltavia aktiviteettejä ovat matka Diocletian palatsille 200-luvulta tai kävele Rivan promenaadia pitkin. Jos olet Splitissä, sinun on myös lähdettävä käymään monilla kaupungin ulkopuolella olevilla kauniilla saarilla, kuten Solta, Hvar, Vis ja Brac. Split on kiireinen ja iso (Kroatian toiseksi suurin kaupunki), ja se on edelleen yksi Adrianmeren vilkkaimmista satamakaupungeista, upealla paikalla vuorten ja meren välissä. Dalmatian rannikon taloudellisena ja kulttuurisena keskuksena Splitissä vilisee saaristolaisia, jotka suuntaavat kaupunkiin työn perässä myös silloin, kun lautat vievät turisteja saarille. Diocletianuksen palatsi, maailmanperintökohde, on tärkein nähtävyys, mutta tekemistä on niin paljon, kuten päiväretkiä, maailmanluokan yöelämää ja ravintoloita, että täällä on mahdotonta tylsistyä. Autonvuokraus Splitissä avustaa sinua matkasi aikana ja antaa korvaamattoman vapauden tien päällä. Lue lisää, mitä mieltä asiakkaamme ovat olleet autonvuokrauksen asiakasarvosteluista Splitistä.

  Roomalaiset asettivat Splitin kartalle, kun keisari Diocletianus rakensi tänne eläkepalatsin 300-luvulla. Diocletianuksen palatsi on enemmänkin muurilla ympäröity kaupunki, ja se on kestänyt Splitin kulttuurisen ja poliittisen elämän keskuksena, jopa kun Bysantit, Kroatian kuninkaat, venetsialaiset, itävaltalaiset ja italialaiset yrittivät valloittaa tätä kaupunkia. Ison joukon roomalaisten raunioiden ja keskiaikaisten kirkkojen lisäksi rehevä 300-luvun asuinpaikka on myös täynnä trendikkäitä kauppoja, tyylikkäitä baareja ja tuotemerkkiputiikkeja. Auto Europe tarjoaa parhaat hinnat vuokra-autoille Splitissä. Meillä on vahvat suhteet maailman johtavien ja pienempien paikallisten autovuokraamojen kanssa, jotka tarjoavat parhaat vaihtoehdot ja suuren valikoiman erilaisia autoja Kroatiassa. Ylpeilemme myös korkealaatuisella asiakaspalvelulla, joka on käytettävissä 7 päivänä viikossa, joten saat aina tarvitsemasi tuen missä vain. Lisätietoja autonvuokrausta koskien saat joko verkkosivuillamme tai asiakaspalvelijoiltamme joko puhelimitse tai sähköpostilla. Autolla pääset matkaamaan lähialueille, kauniille hiekkarannoille, luonnonpuistoihin tai vaikkapa lähimpään suurempaan kaupunkiin Zadariin.

  Liikenne Splitissä

  Päiväajovalojen on oltava päällä kellonajasta riippumatta aina lokakuun lopusta maaliskuun loppuun. Sallittu alkoholin määrä veressä Kroatiassa on 0,5 promillea ja autossa on pakollista olla heijastavat liivit. Ajaminen Splitin keskustassa voi olla hankalaa, koska tietyt osat ovat suljettuna autoliikenteeltä. Pidä se mielessä ja valitse mieluummin hyvä parkkipaikka kauempana keskustasta ja kävele keskustaan. Liikenteen lisääntyessä kaupungissa, varsinkin sesonkiaikoina, kaupunki on aloittanut suuret muutokset kaupunkiliikenteelle. Monet tiet muutetaan yhdensuuntaiseksi ja joitakin laajennetaan liikenteen sujuvuutta varten. Tämä helpottaa autoliikenteen lisäksi myös jalankulkijoita. Yhteydet moottoriteille on merkitty selkeästi ja pääset helposti moottoritielle A1, joka johtaa Zagrebin kautta esimerkiksi Zadariin. Etelän suunnassa suunnitellaan moottoritien laajentamista niin, että se ulottuu aina Dubrovnikiin asti. Lisää tärkeää tietoa ajamisesta Kroatiassa voi löytää Kroatian kuljettajan oppaasta.

  Autonvuokraus ja pysäköinti Splitissä

  Splitissä on hyvät pysäköintialueet. Jos haluat lähteä kävelylle vanhassa kaupungissa, voi helposti pysäköidä auton hieman kaupungin ulkopuolelle ja kävellä keskustaan. Muurien ympäröivässä keskustassa ei edes ole pysäköintipaikkoja, joten vanhaankaupunkiin pääset vain jalkaisin. Löydät sekä valvottuja, että ei-valvottuja parkkipaikkoja, mutta suosittelemme, että et jätä arvotavaroita autoon ja löydä mieluummin valvottu pysäköintipaikka. Kaupunki on jaettu neljään eri pysäköintivyöhykkeiseen. Zone 1 on voimassa ajalle 06:30-21:30, Zone 2, 3 ja 4 ovat voimassa ajalle 07:00-19:00. Voit maksaa pysäköinnistä automaattisilla lippuautomaateilla tai lähettämällä tekstiviesti rekisterinumerollasi lippuautomaatissa näkyvään numeroon. Tuntihinta riippuu alueesta ja missä se sijaitsee. Ilmaisia paikkoja on saatavilla esimerkiksi sataman vieressä, noin 10-15 minuutin päässä keskustasta tai Joker ostoskeskuksella. Acorus Garage on katollinen ja 24 tuntia vartioitu parkkitalo keskustassa, jonne voit jättää autosi katupysäköinnin sijaan.

  Splitin lentokenttä

  Splitin lentokenttä sijaitsee pienellä paikalla Kasteladds / Resnikissa, 25 kilometriä Splitistä länteen ja 6 kilometriä itään Trogirista. Se on paikallisesti nimeltään Zracna luka Split. Lentokenttä palvelee Splitiä, Trogiria ja laajempaa Dalmatian aluetta, mukaan lukien Dalmatian saaret. Splitin lentokenttä on matkustajamäärän perusteella toiseksi suurin Kroatiassa, tärkeä solmukohta Kroatian lentoyhtiöille, joka tarjoaa lentoja moniin Euroopan kaupunkeihin, kuten Lontooseen, Amsterdamiin, Frankfurtiin ja Pariisiin. Lentokentällä on yksi, kaksikerroksinen terminaali, joka palvelee sekä kotimaisia, että kansainvälisiä lentoja. Suurin osa kansainvälisistä lennoista Splitissä liikennöivät vain huhtikuusta lokakuuhun turistikauden aikana. Lentokentän palveluihin kuuluvat rahanvaihtopiste, pankkiautomaatti, pankki, verovapaa kauppa, kahvila, välipalabaareja, VIP-oleskelutila ja liiketilat. Lentokentällä on yksi parkkialue, jossa on 200 paikkaa. Ilmaiseksi saat pysäköidä ensimmäisten 15 minuutin ajan.

  Splitin lentokenttä (SPU)
  Osoite: Cesta Dr. Franje Tuđmana 1270, 21217, Kaštel Štafilić, Kroatia.
  Puhelin: +385 21 203 506
  Nettisivut: www.split-airport.hr

  Tekemistä Splitissä

  Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki ja sekoitus nykyaikaista elämää ja muinaista historiaa. Splitistä löytyy Rooman valtakunnan raunioita, vilkas ranta ja tuoreita meren antimia, jotka tarjoillaan päivittäin monissa kaupungin ravintoloissa. Split on tutustumisen arvoinen kohde Kroatian kiertomatkalla. Kuinka paljon aikaa tarvitset? Yksi päivä riittää näkemään Splitin tärkeimmät nähtävyydet. Jos jäät yöksi tai pariksi päiväksi, voit kävellä vanhojen kaupungin katujen labyrintissa auringonlaskun jälkeen. Useampi päivä antaa sinulle tarpeeksi aikaa lyhyille matkoille todella viileille alueille Splitin lähellä. Jos rakastat viiniä ja haluat käydä Kroatian viinitilalla, Putaljin viinitila sijaitsee vain 20 minuutin päässä Splitistä. Viinitila tarjoaa retkiä, joihin sisältyy kuljetus hotellilta ja takaisin, ja ne on varattava etukäteen. Autovuokraamoista Splitissä voit valita juuri sellaisen ajoneuvon, joka sopii parhaiten matkasuunnitelmiasi varten. Rantaloma tai patikointi vuorille, jokaista tilannetta varten löytyy jotakin.

  • Diocletianuksen Palatsi: Diocletianuksen palatsi, jota pidetään yhtenä mahtavimmista Rooman raunioista, on varmasti Splitin kaupungin tärkein nähtävyys. Nämä rauniot ovat eräitä Rooman aikakauden arvokkaimpia säilyneitä rakennuksia Adrianmeren rannikolla. Niin kutsuttu palatsi oli massiivinen rakennus, joka ei sisällä vain itse palatsia, vaan myös rakennuksia, jotka oli tarkoitettu sotilasvaruskunnan asuinpaikaksi. Koko kompleksi täytti noin 30 000 neliömetriä. Nykyään nämä rauniot sijaitsevat Splitin kaupungin sydämessä Kroatiassa. Keisari Diocletianus halusi päästä palatsiinsa laivalla poistumatta kannelta. Nykyään on vaikea kuvitella, että Diocletianuksen palatsin alakerros oli kerran peitetty vedellä, ja keisarin laiva kulki yleensä hitaasti pylväiden välissä ja pysähtyi alakerroksen holvattuihin tiloihin. Diocletianuksen aikakaudelta ei ole Splitissä jäljellä paljon - vain palatsi, muurien rauniot ja portit. Sieltä ja täältä palatsissa löytyy antiikkia, mukaan lukien kolme 3500 vuotta vanhaa sfinksia, jotka tuotiin Egyptin alueelta Splitiin keisarille. Nykyään palatsissa voi usein kuulla musiikkia päivällä, mutta iltaisin palatsi on erityisen houkutteleva. Kun yö laskeutuu, Korintin marmori- ja graniittipylväiden pylväänpäät valaistaan yleensä värikkäillä seppeleillä, ja palatsin sisätiloista avautuu kaunis kohtaus, jossa Rooman toogaan pukeutuneet näyttelijät esiintyvät juhlavilla äänillään kaikuen tämän muinaisen palatsin kaarilla.

  • Saint Domniusin katedraali: Splitin kahdeksankulmainen katedraali on yksi parhaiten säilyneistä antiikin Rooman rakennuksista, joka seisoo edelleen. Se rakennettiin Diocletianuksen, viimeisen kristittyjen vainoojan mukaan, kuka haudattiin täällä vuonna 311 jKr., 400-luvulla kristityt tuhosivat keisarin sarkofagin ja muuttivat hänen haudan kirkoksi, joka on omistettu yhdelle hänen uhreistaan. Rakennuksen ulkopuolta edelleen ympäröivät alkuperäiset 24 pylvästä. Paljon myöhemmin lisättiin romaaninen kellotorni. Kesällä vierailijat pääsevät katedraaliin sakariston kautta, joka sisältää runsaasti arvokkaita esineitä, ikoneja, kirkon taidetta, valaistuja käsikirjoituksia ja asiakirjoja goliittisella kirjoituksella. Itse katedraalin holvatussa sisätilassa on kaksi korinttilaista pylvästä ja friisi, joissa yllättäen on kuvattu keisari ja hänen vaimonsa. Pääalttarin vasemmalla puolella on Juraj Dalmatinacin veistämä St Anastasius -alttari. Kuoro on varustettu romaanisen tyylisin istuimilla, vanhimpia Dalmatiassa. Muita kohokohtia ovat 1300-luvun saarnatuoli, oikeanpuoleinen alttari ja korkean alttarin yläpuolella oleva holvi, koristeltu Dujam Vuškovićin seinämaalauksilla. Älä unohda käydä kryptassa, joka on nykyään kappeli, erittäin hiljainen kammio, joka pysyy viileänä jopa kuumimpana päivänä. Lippuja myydään erikseen heille, ketkä haluavat kiivetä ylös ja katsella vanhankaupungin kattojen yli. Kuitenkin jyrkät kiviportaat muuttuvat nopeasti metallisiksi portaiksi, jotka on yksinkertaisesi ripustettu sisäiseen onkaloon.

  • Marjan kukkula: Yksi tapa jättää taakse vuosisatoja vanhat kivet, on nauttia välimerellisestä kasvillisuudesta Marjanin kukkulalla. Umpeen kasvanut männyillä ja kaktuksilla, 123 metriä korkea Marjanin on luonnonvarainen kukkula niemimaalla, joka sijaitsee Splitistä länteen. Marjan kukkula, jota kutsutaan usein "kaupungin keuhkoiksi", on ihastuttava sekoitus macchia, Välimeren kasvillisuutta, kävelykatuja, kesäasuntoja ja upeita näkymiä. Näkymät ovat erityisen hyvät Marjanin kukkulan länsipuolelta kalliolta, jotka ovat kalliokiipeilijöiden suosikkeja. Marjanin kukkulan juurella sijaitsee useita Splitin mielenkiintoisimpia museoita, kuten Mestrovicin galleria ja Kroatian arkeologisten muistoesineiden museo, sekä jotkut Splitin parhaista rannoista. Toinen tapa tutkia puistoa on siirtyä pohjoiselle puolelle, vuokrata polkupyörä ja pyöräillä muutama kilometri Benen rantaurheilukeskukseen. Siellä on leikkipaikka, tenniskenttiä, kahvila-baari ja kaunis Benen ranta. Tie on liikenteeltä suljettu ja kiertää Marjanin mäen ympärillä ulkokehällä. Toinen tapa arvostaa Marjanin kukkulaa on kävellä uudelle merenrantapromenadille, joka ulottuu Splitin ranta-alueelta. Zapadna Obala nimisellä promenadilla on palmuja, suihkulähteitä, penkkejä, aurinkotuoleja ja pyöräteitä. Vaikka saneeraus maksoi yli miljoona euroa, se houkuttelee myös jahteja mahdollisuudella ankkuroida ja tankata. Marjanin kukkula nimitettiin huhtikuussa 2013 "suojelluksi kulttuurimaisema-alueeksi", joka kieltää kiinteistöjen rakentamisen kukkulalla.

  • Markkinat: Ulkomarkkinat Pazar sijaitsevat aivan Diocletianuksen palatsin itäosan vieressä ja Pyhän Dominikaanisen kirkon ympärillä. Se on yksi keskeisimmistä oleskelupaikoista Splitissä, ja viime aikoina siitä on tullut myös suosittu kohde matkailijoille, ketkä haluavat tuntea paikallisen hengen. Ulkomarkkinat sijaitsivat ennen nykypäivän Hedelmäaukiolla, mutta nopean kaupungin kehityksen vuoksi he tarvitsivat isomman tilan. Samanaikaisesti se on paikka, jossa voit silti tuntea Dalmatian ja Välimeren hengen, tuoreiden hedelmien ja vihannesten värit, maut ja aromit, mutta myös äänet, huutamisen ja neuvottelut. Tietysti kaiken, mitä voit ostaa avoimilta markkinoilta, voi ostaa myös mistä tahansa supermarketista, jopa halvemmalla, mutta mikään ei korvaa paikallista ilmapiiriä. Kalamarkkinat, aivan kuten Pazar, ovat yksi Splitin kaupungin elämän keskipisteistä, mutta myös mielenkiintoinen arkkitehtuurinen monumentti, rakennettu yli 120 vuotta sitten. On tärkeää huomata, että sen merkitys Splitin kansalaisille on enemmän kuin vain fyysinen. Kaikki mitä Adrianmeri voi tarjota, saapuu sen pöydille kilohaileista, sardiineista ja makrillista kalliimpiin mereneläviin. Aivan kuten Pazarilla, kalamarkkinat antavat sinulle aidon Välimerellisen tunteen Splitissä ja Dalmatiassa. Kalamarkkinoista on tullut liian pieni Splitille jo kauan sitten, mutta se on liian arvokas kaupungin hengen säilyttämiselle, joten kukaan ei edes ajattele luopua siitä. Kalamarkkinoille tulevat vierailijat ovat myös erittäin tietoisia tästä tosiasiasta.

  Autonvuokraus ja päivämatkat Splitissä

  Splitin nähtävyydet ovat miltei loputtomat, mutta jos ne loppuvat, Split tarjoaa erinomaisen lähtökohdan Dalmatian tutkimiseen. Alueeseen on helppo tutustua itsenäisesti, mutta jotta saat henkilökohtaisemman, syvällisemmän kokemuksen ja säästääksesi aikaa, harkitse autonvuokrausta Splitissä, jonka avulla voit tutustua syrjäisempiin paikkoihin, sekä alueellisiin kohokohtiin. Päiväretkesi valinta voi olla aktiivinen ulkoilukokemus, luonnonkaunis kiertomatka rannikolla, muutaman läheisen saaren tutkimusmatka moottoriveneellä tai vaellus vuorilla. Alueella on paljon tekemistä, mikä pitää sinut kiireisenä. Voit käydä helposti näissä paikoissa omatoimisesti, mutta voit myös palkata paikallisen matkaoppaan. Opas on hyvä valinta, koska he järjestävät matkan sinulle, hoitavat kaikki kuljetukset ja antavat sinulle paljon tietoa Kroatian historiasta ja paikallisesta elämästä. Valinta on sinun, joten tässä on muutamia ideoita, mitä tehdä ja nähdä Splitin ympäristössä.

  Bracin saari

  Bracin saari, Keski-Dalmatian saariryhmän suurin ja Adrianmeren saarien kolmanneksi suurin, sijaitsee Bracin kanavan toisella puolella Splitin rannikolla. Saaren korkein huippu, Vidova Gora (Vituksen vuori) on 778 metriä korkea ja myös kaikkien Kroatian saarten korkein vuori. Rannikon kalkkikivinen alue on kivinen ja jyrkkä, kun taas loput rannikosta on melko matalaa ja hiekkaista. Saaren maisemaa hallitsee kalkkikivi, jossa on lukuisia rotkoja, halkeamia, onteloita, pyöreitä laaksoja ja lahtia. Pääosin kalkkikivestä ja dolomiitista koostuvat saaren louhokset ovat olleet rakennuskiven lähde vuosisatojen ajan. Roomalaiset tunsivat sen laadun ja käyttivät näitä kiviä kaupunkien, amfiteattereiden, temppeleiden, palatsien ja hautojen rakentamiseen. Korkeammat saaren alueet ovat joissakin paikoissa mustien ja Aleppon mäntymetsien peittämiä. Aleppomännyn suurempia ja pienempiä metsiä löytyy kaikkien rannikkokaupunkien ja kylien ympäriltä. Suurimmat louhokset, joissa louhitaan kuuluisaa Bracin rakennuskiveä, sijaitsevat lähellä Puciscaa, Selcaa, Postiraa, Splitskaa ja Donji Humacia. Koko saaren ympäri on rakennettu tieverkosto ja lautoilla pääsee saarelle Manner-Kroatian kaupungeista. Lähde tutkimaan tätä ainutlaatuista saarta, joka tarjoaa kaiken mitä tarvitset unohtumattomalle lomalle koskemattomassa luonnonympäristössä. Rikas kulttuuri- ja historiallinen perintö, joka juontaa juurensa esihistoriasta, ainutlaatuinen gastronomia, kauniit rannat ja lahdet, kristallin sininen meri, korkealaatuinen majoitus yksityisissä tiloissa ja paikallisten ihmisten vieraanvaraisuus ovat takuita hyvälle lomalle, jonka muistat aina. Jos haluat matkustaa joko Bracin, tai muille Kroatian saarille, ilmoita siitä meille jo varausta tehdessä. Kaikki vuokraamot eivät välttämättä salli auton viemistä saarille, joten meidän on tarkistettava asia ennakkoon vuokraamolta. Joskus osa voi veloittaa matkustamisesta myös lisämaksun, josta tietysti ilmoitamme sinulle varausvahvistuksessa.

  Krkan kansallispuisto

  Krkan kansallispuisto sijaitsee Šibenik-Kninin läänissä ja sen pinta-ala on 109 km² Krkajoen hienoimmilla alueilla ja Čikolajoen alajuoksulla. Kansallispuisto on laaja ja ensisijaisesti muuttumaton alue, jolla on poikkeuksellinen luonnonarvo, mukaan lukien yksi tai useampi säilynyt tai hyvin vähän muunneltu ekosysteemi. Puiston tarkoituksena on ensisijaisesti palvella tiedettä, kulttuuria, koulutusta ja virkistystoimintaa, samalla kun sen vierailijoille on tarjolla matkailuaktiviteetteja. Krkajoen pituus on 72,5 km, mukaan lukien joen vedenalainen alue, ja se on Kroatian 22:ksi pisin joki. Se alkaa Dinaran vuorijonojen juurelta, 2,5 km koilliseen Kninistä. Krka on seitsemän vesiputouksen ja 242 metrin korkeuseron ansiosta luonnollinen ja karstainen ilmiö. Krkajoen vaaleanväriset putoukset ovat tämän joen ainutlaatuinen ilmiö. Muita kohokohtia ovat pieni Visovacin saari ja Roski Slapin vesiputous. Epäilemättä paras tapa nähdä puiston nähtävyyksiä on veneretki puiston läpi (sisältyy pääsylippuun), joista monet lähtevät Skradinista. Yli 800 kasvilajilajia esiintyy kansallispuistossa. Suurin osa eläimistä elää tietysti Krkajoen vesillä ja sen ympäristössä, jossa asuu erilaisia sammakkoeläimiä ja matelijoita. Voit myös nähdä monia erilaisia​lintulajeja (niitä on yli 200) ja mahdollisesti joitakin 18:sta erilaisesta lepakkolajista! Mikä parasta, sinulla on mahdollisuus uida joissakin paikoissa Krkan kansallispuistossa! Jos etsit järjestettyä retkiä Splitistä, Omisista tai Makarskasta, Sunspot Tours tarjoaa pieniä ryhmä- tai yksityisretkiä näistä rannikkokaupungeista suoraan Krkan kansallispuistoon. Liput kansallispuistoon voit nyt ostaa verkossa Parks of Croatian verkkosivustolla. Lippuja voi ostaa henkilökohtaisesti saapuessa, mutta joudut joskus jonottamaan kiireisinä kausina (esim. kesälomilla). Lippuihin sisältyy paluuvenematka Skradinista Skradinski bukiin ja Lozovacista Skradinski bukiin. Veneet eivät kuitenkaan liikennöi talvella (marraskuusta maaliskuuhun). Matka autolla Krkan kansallispuistoon vie hieman yli tunnin.

  Kozjak

  Jos haluat nähdä Splitin ja Välimeren korkealta, Kozjakin vuori on oiva valinta, jolla on kaksi täysin erilaista kasvoa. Rannikkoalueelta se toimii Kaštelan lahden ylle nousevana suurena kallioesteenä, kun taas sisämaassa se on tuulinen ylämaa, joka päättyy teräväkärkisiin huippuihin, jotka kallistuvat kohti merta. Tämän ylämaan reunalla, jonka keskimääräinen korkeus on 600-700 m, sijaitsee Kozjakin korkeimpia kohtia. Niiden sarja alkaa Malačkalta ja ulottuu noin 16 km edelleen Markezina Gredan harjanteelle Klisin lähellä. Kozjakiin pääsee helposti, koska vanhat polut, jotka on merkitty erittäin hyvin, alkavat jokaisesta Kaštelan seitsemästä kaupungista, samoin kuin Solinin ja Klisin kaupungeista. Saavutettavuus, hyvät liikenneyhteydet, lyhyet nousut ja helppo suunnistaminen tekevät vierailusta Kozjakille houkuttelevan ja miellyttävän päivämatkan ei ainoastaan vuorikiipeilijöille, mutta myös monille rannikkoalueen turisteille. Useimmat polut ovat mielenkiintoisia, koska ne tarjoavat erilaisia tapoja nousta Kozjakille ja ylittää sen esteet, joka tarjoaa samanaikaisesti luonnonkauniit näkymät merelle ja Kaštelaan. Vaikka reitit ovat useimmiten helppoja ja lyhyitä (1–2 tuntia), ne tulisi tehdä aamulla, etenkin kesällä, koska loputon kuuma auringonpaiste päivällä voi tuntua tukahduttavalta. Kozjakin kautta kulkee myös kaksi kuuluisaa reittiä: Kolijevkom hrvatske državnosti (Kroatian itsenäisen valtion kehto) ja Solinski planinarski put (Solinin vuoristopolku). Pyhän Luukkaan kappeliin johtava vuoristoreitti, korkeimman huipun Veli vrhin lähellä, alkaa Putaljin vuoristomökistä. Matka kestää tunnin. Polku kulkee vähitellen jyrkkien kallioiden läpi, ylittää useita uria ja kivirotkoja ja nousee lopulta jyrkästi kapean vuorenkyljen läpi kohti Kozjakin harjaa. Yhdessä vaiheessa polku on varustettu teräsköysillä, mutta on silti helppo ylittää.

  Maantieteelliset tiedot ja historia

  Kuvatakseen vain muutamalla sanalla, Splitin historia on rikas ja turbulentti. Vaikka Splitin alue oli aikaisemmin Kreikan siirtokuntien asuttama, keisari Diocletianusta pidetään sen ensimmäisenä kansalaisena ja perustajana, kuka aloitti noin 300 neliömetrin suuruisen vilkkaan huvilansa rakentamisen lähellä Salonan suurta kaupunkia vuonna 293 jKr. Seuraavat myrskyisät vuosisadat muuttivat huvilan kaupungiksi, jonka asuttivat asukkaat, ketkä pakenivat avaareilta ja slaavilaisilta Salonasta. Kaupunki vaihtoi monia hallitsijoita, joka kasvoi tulevina vuosina palatsien muurien ulkopuolelle, Kroatian kuninkaista 900-luvulta Unkarin ja Venetsian hallitsijoiden kautta Ranskan hallitsijoihin ja Itä-Unkarin monarkiaan. Nykyaika ja 1900-luku "siirsi" Splitin Jugoslavian valtakuntaan traagisilla, mutta sankarillisilla teoilla Italian ja Saksan miehityksen ajoista toisessa maailmansodassa, jolloin Split oli yksi antifasistisen vastarinnan keskuksista.

  Pitkä sota vapautti Kroatian Jugoslaviasta ja nykyisenä kautena Split on kukoistanut Euroopan unionin jäsenenä vapaassa ja itsenäisessä Kroatiassa. Osana Jugoslaviaa toisen maailmansodan jälkeen Split kasvoi huomattavasti, kun investoinnit kaupunkiin rakensivat tehtaita useille eri aloille. Splitillä oli suuri laivanrakennusteollisuus, jonka seurauksena Jugoslaviasta tuli yksi alan kärkimaista maailmassa; kaupungista tuli myös tärkeä satama. Splitille ei aiheutunut paljon vahinkoja vuonna 1991 puhjenneen sodan aikana, huolimatta Jugoslavian laivastosta ja Jugoslavian armeijan rannikkopiirityksestä. Kroatian itsenäisyyden jälkeen Split kärsi, kun teollisuus ei enää kasvanut. Se on kuitenkin elpynyt jonkin verran viime vuosina. Vilkas historia on jättänyt jälkensä kaupungin arkeen, joka eteni aina tasaisesti eteenpäin ja on nykyään tämän rannikko-osan keskipisteenä. Niissä historian kerrosten sekoituksessa sekasorto oli väistämätöntä, joskus jopa kehitysvaikeutta, mutta nykyään tämä kaikki on osa tämän kaupungin omaperäisyyttä. Mahtavassa Splitin kaupungissa tänä päivänä sekoittuu historia, vilkas nuoruus ja Välimeren viehätysvoima, mutta kaikin tavoin myös Kroatian lämpö.

  Split sijaitsee Adrianmeren rannikolla, Keski-Dalmatiassa, Splitin (Marjan) niemimaalla. Vaikka Split ympäröi merta niemimaana, Splitin raja kulkee myös ympäröiville vuorille, koilliseen sijaitsevalle Mosorille, luoteisosan Kozjakiin ja Marjanin kukkulalle, joka on kaupungin yksi tärkeimmistä symboleista niemimaan länsipuolella, välittömässä läheisyydessä vanhan kaupungin keskustasta. Splitiä ympäröivät myös saaret Brač, Hvar, Šolta ja Čiovo. Split on Dalmatian suurin kaupunki, Kroatian toiseksi suurin kaupunki. Split on Kroatian toiseksi suurin rahtisatama, mutta myös yksi Välimeren suurimmista matkustajasatamista. Splitissä vallitsee Välimeren ilmasto, jolle on ominaista kuiva ja erittäin kuuma kesä ja viileä, mutta kohtalainen ja kostea talvi. Välimeren ilmaston ansiosta Splitissä talvet ovat lieviä ja kestävät joulukuusta maaliskuuhun, vaikka todellisen talven voi kokea vasta helmikuussa. Splitin kevät kestää maaliskuusta kesäkuuhun ja on yksi parhaimmista vuodenajoista Splitissä. Hyvin aurinkoiset päivät sopivat erinomaisesti matkalle Marjaniin, retkille ja jopa uintiin myöhään keväällä. Vaikka Splitin lämpötilat ovat kesällä korkeita, voit virkistäytyä Adrianmeren kauniissa meressä monilla Splitin rannoilla tai läheisillä saarilla. Syksy Splitissä ei ole monien suosikkiaika vuodesta, mutta monella tavalla se on vuoden kaunein aika käydä kaupungissa.

  Matkustaminen Splitissä

  Suurin osa kaupungin keskustasta on tarkoitettu vain jalankulkijoille, mikä tekee liikkumisesta Splitissä haasteellista. Reitti satamasta melkein venesatamaan asti on miellyttävä kävelykatu, mutta se tarkoittaa, että sinun on siirryttävä Diocletianuksen palatsin yläpuolelle matkustaaksesi idästä länteen Splitissä autolla. Vaikka kaupungissa täytyy liikkua lähinnä vain jalkaisin, oma auto autovuokraamosta Splitissä on silti ihanteellisin vaihtoehto matkoille kaupungin ulkopuolelle ja rannoille. Jos päätät matkustaa pidemmälle ja esimerkiksi Neumin käytävän halki Dubrovnikiin, ilmoita siitä meille etukäteen, sillä eri vuokraamoilla on omat säännöt koskien Neumin käytävän ylittämistä. Splitin joukkoliikennejärjestelmä rajoittuu vain linja-autoihin, mutta järjestelmä on laaja ja linja-autot kulkevat noin kello viidestä aamulla lähes keskiyöhön. Palvelu on päivittäistä ja melko tiheää päälinjoilla, mutta muita linjoja voit joutua odottamaan joskus jopa yli tunnin maanantaista lauantaihin, etkä löydä palvelua sunnuntaisin. Jos yövyt yksityismajoituksessa tai hotellissa Splitin keskustan ulkopuolella, kannattaa tarkistaa linja-autojen aikataulut. Jos lähdet yöllä klubiin Splitissä, ota taksi takaisin. Vierailijoille hyödyllisin paikallinen bussipysäkki on lauttasatamaa (Luka) vastapäätä. Kaikkien paikallisbussien pääasema sijaitsee Trznican kansallisteatteria vastapäätä. Splitin kaupunkialue on jaettu kahteen vyöhykkeeseen, keskialueeseen ja keskustan ulkopuoleiseen alueeseen. Kaupunkibussit kulkevat myös muutamalla lisäkunalla Trogiriin ja Omisiin. Voit ostaa liput kioskista (tisak) tai bussista. Splitin taksit eivät risteile kadulla, vaan ne odottavat niille tarkoitetuilla taksipysäkeillä. Hop-on hop-off bussi on loistava tapa nähdä Split ja orientoitua tulevia tutkimusmatkoja varten. Niillä on yhdeksän pysäkkiä, mukaan lukien pysäkit Splitin rannoilla sekä Diocletianuksen palatsilla ja Marjanin mäellä.

  Käytännöllisiä linkkejä

  Splitin turisti-info