Auto Europe

 • SUOMI
 • Ota yhteyttä varaustiimiin

  EDULLINEN AUTOVUOKRAAMO SPLIT

  Autonvuokraus maailmalla
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autonvuokraus maailmalla
  Miksi vuokrata meiltä
  • Vertaile vuokraamoja parhailla hinnoilla
  • Ei luottokorttimaksuja
  • Puhelinkeskus avoinna joka päivä
  • 24,000 noutokohdetta maailmalla
  • Parhaat hinnat ja palvelu vuodesta 1954

  Autonvuokraus Split – Vieraile Dalmatian rannikolla

  Autonvuokraus Split

  Tutki viehättävää Splitin kaupunkia, joka sijaitsee Kroatian eteläosan niemimaalla Adrianmeren rannikolla. Matkaajat voivat käydä monissa museoissa, kuten merimuseossa, kuvataidegalleriassa, Splitin tiedemuseossa tai eläintarhassa. Vietätkö aikaa mieluummin ulkona? Sitten voit ajaa yhdelle useista rannoista Splitin ympärillä. Muita suositeltavia aktiviteettejä ovat matka Diocletianuksen palatsille ajanlaskun ensimmäisiltä vuosisadoilta tai kävele Rivan palmujen reunustamaa rantapromenadia pitkin. Kun vierailet Splitissä, on sinun myös lähdettävä käymään monilla kaupungin ulkopuolella olevilla kauniilla saarilla, kuten Solta, Hvar, Vis ja Brac. Split on kiireinen ja iso, Kroatian toiseksi suurin kaupunki, ja se on edelleen yksi Adrianmeren vilkkaimmista satamakaupungeista, upealla paikalla vuorten ja meren välissä. Dalmatian rannikon taloudellisena ja kulttuurisena keskuksena Splitissä vilisee saaristolaisia, jotka suuntaavat kaupunkiin työn perässä myös silloin, kun lautat vievät turisteja saarille. Diocletianuksen palatsi, Unescon maailmanperintökohde, on tärkein nähtävyys, mutta tekemistä on niin paljon, kuten päiväretkiä, maailmanluokan yöelämää ja ravintoloita, että täällä on mahdotonta tylsistyä. Autonvuokraus Splitissä avustaa sinua matkasi aikana ja antaa korvaamattoman vapauden tien päällä. Tutustu muiden asiakkaidemme mielipiteisiin lukemalla autonvuokrauksen asiakasarvosteluita Splitistä.

  Roomalaiset asettivat Splitin kartalle, kun keisari Diocletianus rakensi tänne eläkepalatsin lähes pari tuhatta vuotta sitten. Diocletianuksen palatsi on enemmänkin muurilla ympäröity kaupunki, ja se on kestänyt Splitin kulttuurisen ja poliittisen elämän keskuksena, jopa kun bysantit, Kroatian kuninkaat, venetsialaiset, itävaltalaiset ja italialaiset yrittivät valloittaa tätä kaupunkia. Ison joukon roomalaisten raunioiden ja keskiaikaisten kirkkojen lisäksi tämä vanha asuinpaikka on myös täynnä trendikkäitä kauppoja, tyylikkäitä baareja ja ihastuttavia putiikkeja. Vuonna 1954 perustettu Auto Europe tarjoaa parhaat hinnat vuokra-autoille Splitissä. Meillä on vahvat suhteet maailman johtavien ja pienempien paikallisten toimijoiden kanssa, ja voimme tarjota parhaat vaihtoehdot ja suuren valikoiman erilaisia autoja Kroatiassa. Korkealaatuinen asiakaspalvelumme palvelee numerossa +358 942 720 607, ja henkilökunta on tavoitettavissa 7 päivänä viikossa, joten saat aina tarvitsemasi tuen. Lisätietoja autonvuokrausta koskien saat joko verkkosivuiltamme tai asiakaspalvelijoiltamme puhelimitse tai sähköpostilla. Autolla pääset matkaamaan lähialueille, kauniille hiekkarannoille, luonnonpuistoihin tai vaikkapa läheiseen Zadariin. Suosittelemme myös tutustumaan Dubrovnikin rantoihin ja sen kuuluisaan muurien ympäröimään vanhaan kaupunkiin. Jos haluat tehdä kiertoajelun Kroatiassa, muista myös yhdensuuntaisen vuokrauksen mahdollisuus, jonka valitsemalla voit noutaa auton eri kaupungista tai jopa maasta, kuin mihin sen lopulta palautat.

  Lisätietoja autonvuokrauksesta Splitissä saat klikkaamalla alla olevia linkkejä eri vuokrauksen aiheista:

  Kumppanit UKK Matkaopas

  Mistä noudan vuokra-auton Splitissä

  Voit tehdä edullisen autonvuokrauksen Splitistä useasta eri noutokohteesta, lentokentältä kaupungin keskustaan. Suurin valikoima vuokraamoita tunnetuista merkeistä budjettifirmoihin on lentoasemalla. Jos haluat noutaa auton keskeisemmältä sijainnilta, on keskustassa ja satamassa myös useita vaihtoehtoja. Jos tarvitset neuvoja tai apua sopivan ajoneuvon tai noutokohteen valitsemisessa, on asiantunteva varaustiimimme tavoitettavissa viikon jokaisena päivänä.

  Splitin lentokenttä

  Splitin lentoasema sijaitsee pienellä paikalla Kasteladds / Resnikissa, 25 kilometriä Splitistä länteen ja 6 kilometriä itään Trogirista. Kenttä tunnetaan myös nimellä Zračna luka Resnik. Lentokenttä palvelee Splitiä, Trogiria ja laajempaa Dalmatian aluetta, mukaan lukien Dalmatian saaret. Splitin lentokenttä on matkustajamäärän perusteella toiseksi suurin Kroatiassa, ja se on tärkeä solmukohta Kroatian lentoyhtiöille, tarjoten lentoja moniin Euroopan kaupunkeihin, kuten Lontooseen, Amsterdamiin, Frankfurtiin ja Pariisiin. Lentokentällä on yksi, kaksikerroksinen terminaali, joka palvelee sekä kotimaisia, että kansainvälisiä lentoja. Suurin osa kansainvälisistä lennoista Splitissä liikennöi vain huhtikuusta lokakuuhun turistikauden aikana. Lentokentän palveluihin kuuluvat rahanvaihtopiste, pankkiautomaatti, pankki, tax-free, kahvila, välipalabaareja, VIP-oleskelutila ja erinäisiä liiketiloja. Autonvuokrauspisteet sijaitsevat pääosin saapuvien aulassa, ja parkkialue on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä terminaalista, eli auton noutaminen Splitin lentoasemalta on hyvin helppoa. Muista ottaa mukaasi ajokorttisi, luottokorttisi ja henkilöllisyystodistuksesi. Kaikkien dokumenttien täytyy olla pääkuljettajan nimellä (nimellä, jolla varaus on tehty). Lentokentällä on yksi parkkialue, jossa on 200 paikkaa. Saat pysäköidä ilmaiseksi ensimmäisten 15 minuutin ajan.

  Splitin lentoasema (SPU)
  Nettisivut: Splitin lentoaseman kotisivut
  Osoite: Cesta dr. Franje Tuđmana 1270, 21217 Kaštel Štafilić, Kroatia
  Puhelin: +385 21 203 589


  Varaa parhailta autovuokraamoilta Splitissä

  Kun etsit edullista autovuokraamoa Splitissä, Auto Europen nettisivu on oikea paikka alueen lukuisten toimijoiden hintojen vertailuun. Auto Europe tekee yhteistyötä luotettavien vuokraamoiden kanssa, kansainvälisesti tunnetuista yrityksistä kuten Alamo aina paikallisiin vuokraamoihin kuten Active, Carwiz, Oryx Rent a Car, Unirent ja Avantcar saakka. Näppärän hakukoneemme avulla voit suodattaa hakuasi tarpeidesi mukaan ja löytää itsellesi parhaan tarjouksen matkallesi Splitissä. Lue myös muiden asiakkaiden kokemuksia vuokraamoista ennen valintasi tekoa, jotta löydät itsellesi varmasti sopivimman vaihtoehdon!

  Active - Autonvuokrauksen tiedot Alamo - Autonvuokrauksen tiedot Carwiz - Autonvuokrauksen tiedot Oryx - Autonvuokrauksen tiedot

  Jos tarvitset lisätietoa yhteistyökumppaneistamme tai tarvitset apua täydellisen ajoneuvon löytämiseksi, älä epäröi, vaan ota yhteyttä varaustiimiimme, joka palvelee numerossa +358 942 720 607 viikon jokaisena päivänä.


  Usein kysytyt kysymykset autonvuokrauksesta Splitissä

  Ota meihin yhteyttä

  Ennen kuin varaat autosi Splitissä, suosittelemme että luet alla olevan usein kysytyt kysymykset -osion, joka sisältää paljon arvokasta tietoa autonvuokrauksesta Splitissä. Tämä osio auttaa sinua saamaan laajemman kuvan autonvuokrauksesta Splitissä yleistasolla ja antaa tietoa esimerkiksi parhaista auton lisäturvista Kroatiassa ja neuvoja liikenteestä ja pysäköinnistä Splitissä. Saat myös lisätietoa Kroatian moottoriteiden tietulleista ja niiden maksamisesta. Jos et löydä etsimääsi tietoa alta, suosittelemme soittamaan varaustiimillemme ja he selvittävät vastauksen mieltä painaviin kysymyksiisi, jotta pääset matkaan rauhallisin mielin.


  Tarvitsenko luottokortin autonvuokrausta varten Splitissä?

  Kyllä, luottokortti tarvitaan auton noutoon. Syy siihen on, että vuokraamon täytyy pystyä varaamaan turvatakuu luottokortilta. Turvatakuun määrä on yleensä sama omavastuun määrän kanssa. Ainoastaan Auto Europen varausvahvistusvoucherissa nimetyn pääkuljettajan luottokortti kelpaa turvatakuun tekoa varten. Huomioitavaa on, että pankki- eli debitkortit, käteispantit ja luottokortit muiden kuin pääkuljettajan nimellä eivät kelpaa. Turvatakuun tarkka määrä ja paikallisesti hyväksytyt luottokortit löytyvät varausvaiheessa Hinnoittelu tiedot -painikkeen alta. Varauksenteon jälkeen voit myös tarkastaa tiedot voucheristasi.

  Jos haluat lisätietoa turvatakuusta tai luottokorteista, lukaise aiheelle omistettu sivumme tai soita asiakaspalveluumme.

   

  Mitä vakuutuksia tarvitsen vuokra-autoa varten Splitissä?

  Vuokra-autoa varatessa on tärkeää tietää, mitä hintaan sisältyy ja mitkä autonvuokrauksen lisäturvavaihtoehdot ovat saatavilla. Kaikki Auto Europen nettisivujen tarjoukset sisältävät tarpeelliset vakuutukset Kroatiassa ajoon. Kyseessä on perushintamme, johon sisältyy: kolarisuoja (Collision Damage Waiver eli CDW), vastuuvakuutus ja varkaussuoja (Theft Protection eli TP). Kolarisuojaan ja varkaussuojaan saattaa liittyä omavastuu, ja on tärkeää huomata, että CDW ei korvaa auton tietyille osille syntyneitä vahinkoja, kuten renkaiden, lasin, ulkoisten peilien, ajoneuvon katon, moottorin, lukkojen, ajoneuvon sisäosien tai pohjan vahinkoja.

  Mikäli haluat turvata myös yllä mainittuja osia, suosittelemme lisäämään nolla omavastuu -lisäturvan varaukseen. Toinen suosittu vaihtoehto on omavastuun turvaaminen, eli auton vuokraaminen Super Cover omavastuun hyvitys -paketilla, jonka avulla saat hyvityksen paikan päällä mahdollisesti vahinkotapauksissa maksamastasi omavastuusta. Auto Europen tarjoamat lisäturvat ovat paikallisia vakuutuksia edullisempia ja hyvin kattavia. On suositeltavaa olla tietoinen ja valpas omiin oikeuksiin liittyen, kuten myös siihen mitä maksettuun hintaan sisältyy. Näin vältyt maksamasta tuplavakuutuksia tai sinulle kuulumattomia korvauskustannuksia.

  Tärkeä asia on myös muistaa miettiä pääkuljettajan ja mahdollisten muiden lisäkuljettajien ikärajoituksia. Mikäli kuljettajat ovat alle 26-vuotiaita, saattaa maksettavaksi tulla nuoren kuljettajan lisämaksu (jokaiselta nuorelta kuljettajalta). Tarkistakaa myös ajokortin vaatimukset, sillä vuokraamo on saattanut asettaa rajoituksia siihen. Yleisin rajoitus on ajokortin voimassaoloaika - yleensä alle vuoden voimassaollutta ajokorttia ei hyväksytä.

   

  Liikenne Splitissä

  Splitin liikenne on yleensä melko rauhallista, mutta lisääntyy turistisesonkina heinä-elokuussa ja usein viikonloppuisin ja aamu- ja iltapäivän ruuhka-aikoihin. Kaupunki ei kuitenkaan ole suuren suuri, joten ruuhkissa ei tarvitse viettää tuntikausia. Päiväajovalojen on oltava päällä kellonajasta riippumatta aina lokakuun lopusta maaliskuun loppuun. Sallittu alkoholin määrä veressä Kroatiassa on 0,5 promillea ja autossa on pakollista olla heijastavat liivit. Ajaminen Splitin keskustassa voi olla hankalaa, koska tietyt osat, kuten esimerkiksi Diocletianuksen palatsi, merenrantapromenadi ja suurin osa Varosia ovat suljettuna autoliikenteeltä. Pidä se mielessä ja valitse mieluummin hyvä parkkipaikka kauempana keskustasta ja kävele lyhyt matka keskustaan. Liikenteen lisääntyessä kaupungissa, varsinkin sesonkiaikoina, kaupunki on aloittanut suuret muutokset kaupunkiliikenteelle. Monet tiet muutetaan yhdensuuntaisiksi ja joitakin laajennetaan liikenteen sujuvuuden lisäämiseksi. Tämä helpottaa autoliikenteen lisäksi myös jalankulkijoita. Yhteydet moottoriteille on merkitty selkeästi ja pääset helposti moottoritielle A1, joka johtaa Zagrebin kautta esimerkiksi Zadariin. Split sijaitsee myös Adrianmeren valtatien varrella, joka kulkee Rijekasta Dubrovnikiin. Lisää tärkeää tietoa ajamisesta Kroatiassa voi löytää Kroatian kuljettajan oppaasta. Muista tutustua maan ajokulttuuriin etukäteen, sillä kuljettajana olet vastuussa liikennesääntöjen ymmärtämisestä ja noudattamisesta.

  Suurin osa kaupungin keskustasta on tarkoitettu vain jalankulkijoille, mikä tekee liikkumisesta Splitissä haasteellista. Reitti satamasta melkein venesatamaan asti on miellyttävä kävelykatu, mutta se tarkoittaa, että sinun on siirryttävä Diocletianuksen palatsin yläpuolelle matkustaaksesi idästä länteen Splitissä autolla. Vaikka kaupungissa täytyy liikkua lähinnä vain jalkaisin, on oma auto silti ihanteellisin vaihtoehto matkoille kaupungin ulkopuolelle ja rannoille. Jos päätät matkustaa pidemmälle ja esimerkiksi Neumin käytävän halki Dubrovnikiin, ilmoita siitä meille etukäteen, sillä eri vuokraamoilla on omat säännöt koskien Neumin käytävän ylittämistä. Splitin joukkoliikennejärjestelmä rajoittuu vain linja-autoihin, mutta järjestelmä on laaja ja linja-autot kulkevat noin kello viidestä aamulla lähes keskiyöhön. Palvelu on päivittäistä ja melko tiheää päälinjoilla, mutta muita linjoja voit joutua odottamaan joskus jopa yli tunnin maanantaista lauantaihin, etkä löydä palvelua sunnuntaisin. Jos yövyt yksityismajoituksessa tai hotellissa Splitin keskustan ulkopuolella, kannattaa tarkistaa linja-autojen aikataulut. Jos lähdet yöllä klubiin Splitissä, ota taksi takaisin. Vierailijoille hyödyllisin paikallinen bussipysäkki on lauttasatamaa (Luka) vastapäätä. Kaikkien paikallisbussien pääasema sijaitsee Trznican kansallisteatteria vastapäätä. Splitin kaupunkialue on jaettu kahteen vyöhykkeeseen, keskialueeseen ja keskustan ulkopuoleiseen alueeseen. Kaupunkibussit kulkevat myös muutamalla lisäkunalla Trogiriin ja Omisiin. Voit ostaa liput kioskista (tisak) tai bussista. Splitin taksit eivät risteile kadulla, vaan ne odottavat niille tarkoitetuilla taksipysäkeillä. Hop-on hop-off bussi on loistava tapa nähdä Split ja orientoitua tulevia tutkimusmatkoja varten. Niillä on yhdeksän pysäkkiä, mukaan lukien pysäkit Splitin rannoilla sekä Diocletianuksen palatsilla ja Marjanin mäellä.

   

  Autonvuokraus ja pysäköinti Splitissä

  Splitissä on hyvät pysäköintialueet, vaikka sesonkiaikana heinä- ja elokuussa voi paikkoja olla hieman haastavampi löytää. Jos haluat lähteä kävelylle vanhassa kaupungissa, voit pysäköidä auton helposti hieman kaupungin ulkopuolelle ja kävellä keskustaan. Muurien ympäröimässä keskustassa ei edes ole pysäköintipaikkoja, joten vanhaan kaupunkiin pääset vain jalkaisin. Löydät sekä valvottuja, että ei-valvottuja parkkipaikkoja, mutta suosittelemme, että et jätä arvotavaroita autoon ja hyödynnät mieluummin valvottua pysäköintialuetta. Kaupunki on jaettu neljään eri pysäköintivyöhykkeeseen. Zone 1 on voimassa ajalle 06:30-21:30, Zone 2, 3 ja 4 ovat voimassa ajalle 07:00-19:00. Voit maksaa pysäköinnistä automaattisilla lippuautomaateilla tai lähettämällä tekstiviestin rekisterinumerollasi lippuautomaatissa näkyvään numeroon noudattaen automaatin ohjeita. Tuntihinta riippuu alueesta ja missä se sijaitsee. Ilmaisia paikkoja on saatavilla esimerkiksi sataman vieressä, noin 10-15 minuutin päässä keskustasta tai Joker ostoskeskuksen luona. Acorus Garage on katettu ja 24 tuntia vartioitu parkkitalo keskustassa, jonne voit jättää autosi katupysäköinnin sijaan.

   

  Tarvitseeko minun maksaa tietullia, kun ajan vuokra-autollani Splitissä?

  Kyllä, Kroatiassa on tietulleja, mutta ainoastaan maan moottoriteillä. Kun saavut maksulliselle tielle, ota lippu tietulliasemalta ja pidä se hyvässä tallessa, sillä se tulee esittää uudelleen maksulliselta tieltä poistuessasi ja maksu tulee hoitaa lipun osoittaman määrän mukaan. Hinta koostuu ajetusta etäisyydestä ja ajoneuvon tyypistä. Maksun voi hoitaa käteisellä joko paikallisessa valuutassa, joka on nimeltään kuna, tai euroissa tai vaihtoehtoisesti luottokortilla.

   

  Voinko noutaa vuokra-autoni Splitistä ja matkustaa sillä saarille?

  Kyllä, matkustus paikallisilla lautoilla on yleensä sallittua, mutta niistä seuraa yleensä lisämaksu. Lauttamatka naapurimaa-Italiaan ei ole sallittua.

  Ilmoita Auto Europelle ja vuokraamolle etukäteen aikeesi matkustaa lautalla tai auton vakuutus ei päde. Lisätietoja saat varausvaiheessa Hinnoittelun tiedot -painikkeen takaa Peruspaketti -välilehdeltä kohdasta Yleiset vuokraehdot. Näet tiedot myös varausvahvistuksestasi. Suosittelemme myös lauttalipun varaamista etukäteen, sillä ne myydään usein loppuun. Vuokraamot eivät salli kaikkien ajoneuvojensa viemistä lautoille, joten myös tästä syystä on aikeesta ilmoitettava etukäteen, jotta autoa noutaessa saat sopivan auton jolla on luvallista matkustaa saarelta toiselle.


  Matkaopas Split

  Vieraile yhdessä Adrianmeren kauneimmista satamakaupungeista ja ota kaikki irti lomastasi tutustumalla Kroatian Dalmatian rannikkoon autolla. Splitin alueella on ollut asutusta jo ennen ajanlaskun alkua ja se onkin yksi alueen vanhimmista kaupungeista ja samalla hyvin suosittu turistien kesken etenkin kuumina kesäkuukausina. Olemme koonneet alle muutamia esimerkkejä parhaista matkavinkeistä, jotka kannattaa sisällyttää reissuun. Olemme listanneet myös muutaman kohteen mukaville päiväreissuille, sillä Split tarjoaa mainion aloitusruudun Kroatian kiertomatkallesi.

  Autonvuokraus ja päivämatkat Splitistä

  Splitin nähtävyydet ovat miltei loputtomat, mutta jos ne loppuvat, Split tarjoaa erinomaisen lähtökohdan Dalmatian tutkimiseen. Alueeseen on helppo tutustua pakettimatkalla, mutta saadaksesi henkilökohtaisemman, syvällisemmän kokemuksen ja säästääksesi aikaa, harkitse auton vuokraamista Splitistä, jonka avulla voit tutustua syrjäisempiin paikkoihin, sekä alueellisiin kohokohtiin omalla aikataululla. Päiväretkesi valinta voi olla aktiivinen ulkoilukokemus, luonnonkaunis kiertomatka rannikolla, muutaman läheisen saaren tutkimusmatka moottoriveneellä tai vaellus vuorilla. Alueella on paljon tekemistä, mikä pitää sinut kiireisenä. Voit käydä helposti näissä paikoissa omatoimisesti, mutta voit myös palkata paikallisen matkaoppaan. Opas on hyvä valinta, koska he järjestävät matkan sinulle, hoitavat kaikki kuljetukset ja antavat sinulle paljon tietoa Kroatian historiasta ja paikallisesta elämästä. Valinta on sinun, joten tässä on muutamia ideoita, mitä tehdä ja nähdä Splitin ympäristössä.

  Bracin saari

  Bracin saari, Keski-Dalmatian saariryhmän suurin ja Adrianmeren saarien kolmanneksi suurin, sijaitsee Bracin kanavan toisella puolella Splitin rannikolla. Saaren korkein huippu, Vidova Gora (Vituksen vuori) on 778 metriä korkea ja myös kaikkien Kroatian saarten korkein vuori. Rannikon kalkkikivinen alue on kivinen ja jyrkkä, kun taas loput rannikosta on melko matalaa ja hiekkaista. Saaren maisemaa hallitsee kalkkikivi, jossa on lukuisia rotkoja, halkeamia, onteloita, pyöreitä laaksoja ja lahtia. Pääosin kalkkikivestä ja dolomiitista koostuvat saaren louhokset ovat olleet rakennuskiven lähde vuosisatojen ajan. Roomalaiset tunsivat sen laadun ja käyttivät näitä kiviä kaupunkien, amfiteattereiden, temppeleiden, palatsien ja hautojen rakentamiseen. Korkeammat saaren alueet ovat joissakin paikoissa mustien ja Aleppon mäntymetsien peittämiä. Aleppomännyn suurempia ja pienempiä metsiä löytyy kaikkien rannikkokaupunkien ja kylien ympäriltä. Suurimmat louhokset, joissa louhitaan kuuluisaa Bracin rakennuskiveä, sijaitsevat lähellä Puciscaa, Selcaa, Postiraa, Splitskaa ja Donji Humacia. Koko saaren ympäri on rakennettu tieverkosto ja lautoilla pääsee saarelle Manner-Kroatian kaupungeista. Lähde tutkimaan tätä ainutlaatuista saarta, joka tarjoaa kaiken mitä tarvitset unohtumattomalle lomalle koskemattomassa luonnonympäristössä. Rikas kulttuuri- ja historiallinen perintö, joka juontaa juurensa esihistoriasta, ainutlaatuinen gastronomia, kauniit rannat ja lahdet, kristallinsininen meri, korkealaatuinen majoitus yksityisissä tiloissa ja paikallisten ihmisten vieraanvaraisuus ovat takuita hyvälle lomalle, jonka muistat aina. Jos haluat matkustaa joko Bracin, tai muille Kroatian saarille, ilmoita siitä meille jo varausta tehdessä. Kaikki yhteistyökumppanimme eivät välttämättä salli auton viemistä saarille, joten meidän on tarkistettava asia ennakkoon vuokraamolta. Osa Splitin autovuokraamoista saattaa veloittaa matkustamisesta myös lisämaksun, josta tietysti ilmoitamme sinulle varausvahvistuksessa.

  Krkan kansallispuisto

  Krkan kansallispuisto sijaitsee Šibenik-Kninin läänissä ja sen pinta-ala on 109 km² Krkajoen hienoimmilla alueilla ja Čikolajoen alajuoksulla. Kansallispuisto on laaja ja ensisijaisesti muuttumaton alue, jolla on poikkeuksellinen luonnonarvo, mukaan lukien yksi tai useampi säilynyt tai hyvin vähän muunneltu ekosysteemi. Puiston tarkoituksena on ensisijaisesti palvella tiedettä, kulttuuria, koulutusta ja virkistystoimintaa, samalla kun sen vierailijoille on tarjolla matkailuaktiviteetteja. Krkajoen pituus on 72,5 km, mukaan lukien joen vedenalainen alue, ja se on Kroatian 22:ksi pisin joki. Se alkaa Dinaran vuorijonojen juurelta, 2,5 km koilliseen Kninistä. Krka on seitsemän vesiputouksen ja 242 metrin korkeuseron ansiosta luonnollinen ja karstainen ilmiö. Krkajoen vaaleanväriset putoukset ovat tämän joen ainutlaatuinen ilmiö. Muita kohokohtia ovat pieni Visovacin saari ja Roski Slapin vesiputous. Epäilemättä paras tapa nähdä puiston nähtävyyksiä on veneretki puiston läpi (sisältyy pääsylippuun), suurin osa veneistä lähtee Skradinista. Yli 800 kasvilajia esiintyy kansallispuistossa. Suurin osa eläimistä elää tietysti Krkajoen vesistössä ja sen ympäristössä, jossa asuu erilaisia sammakkoeläimiä ja matelijoita. Voit myös nähdä monia erilaisia ​lintulajeja (niitä on yli 200) ja mahdollisesti joitakin 18:sta erilaisesta lepakkolajista! Mikä parasta, sinulla on mahdollisuus uida joissakin paikoissa Krkan kansallispuistossa! Jos etsit järjestettyä retkiä Splitistä, Omisista tai Makarskasta, Sunspot Tours tarjoaa pieniä ryhmä- tai yksityisretkiä näistä rannikkokaupungeista suoraan Krkan kansallispuistoon. Liput kansallispuistoon voit halutessasi ostaa verkosta Parks of Croatian verkkosivustolta. Lippuja voi ostaa henkilökohtaisesti saapuessa, mutta joudut joskus jonottamaan kiireisinä kausina (esim. kesälomilla). Lippuihin sisältyy paluuvenematka Skradinista Skradinski bukiin ja Lozovacista Skradinski bukiin. Veneet eivät kuitenkaan liikennöi talvella (marraskuusta maaliskuuhun). Matka autolla Krkan kansallispuistoon vie hieman yli tunnin.

  Kozjak

  Jos haluat nähdä Splitin ja Välimeren korkealta, Kozjakin vuori on oiva valinta, ja sillä on kaksi täysin erilaista kasvoa. Rannikkoalueelta se toimii Kaštelan lahden ylle nousevana suurena kallioesteenä, kun taas sisämaassa se on tuulinen ylämaa, joka päättyy teräväkärkisiin huippuihin, jotka kallistuvat kohti merta. Tämän ylämaan reunalla, jonka keskimääräinen korkeus on 600-700 metriä, sijaitsee Kozjakin korkeimpia kohtia. Niiden sarja alkaa Malačkalta ja ulottuu noin 16 km edelleen Markezina Gredan harjanteelle Klisin lähellä. Kozjakiin pääsee helposti, koska vanhat polut, jotka on merkitty erittäin hyvin, alkavat jokaisesta Kaštelan seitsemästä kaupungista, samoin kuin Solinin ja Klisin kaupungeista. Saavutettavuus, hyvät liikenneyhteydet, lyhyet nousut ja helppo suunnistaminen tekevät vierailusta Kozjakille houkuttelevan ja miellyttävän päivämatkan ei ainoastaan vuorikiipeilijöille, mutta myös monille rannikkoalueen turistille. Useimmat polut ovat mielenkiintoisia, koska ne tarjoavat erilaisia tapoja nousta Kozjakille ja ylittää sen esteet, joka tarjoaa samanaikaisesti luonnonkauniit näkymät merelle ja Kaštelaan. Vaikka reitit ovat useimmiten helppoja ja lyhyitä (1–2 tuntia), ne tulisi tehdä aamulla, etenkin kesällä, koska loputon kuuma auringonpaiste päivällä voi tuntua tukahduttavalta. Kozjakin kautta kulkee myös kaksi kuuluisaa reittiä: Kolijevkom hrvatske državnosti (Kroatian itsenäisen valtion kehto) ja Solinski planinarski put (Solinin vuoristopolku). Pyhän Luukkaan kappeliin johtava vuoristoreitti, korkeimman huipun Veli vrhin lähellä, alkaa Putaljin vuoristomökistä. Matka kestää tunnin. Polku kulkee vähitellen jyrkkien kallioiden läpi, ylittää useita uria ja kivirotkoja ja nousee lopulta jyrkästi kapean vuorenkyljen läpi kohti Kozjakin harjaa. Yhdessä vaiheessa polku on varustettu teräsköysillä, mutta se on silti helppokulkuinen.

  Trogir

  Useat ihmiset pitävät Trogiria yhtenä Kroatian Dalmatian rannikon kauneimmista kylistä. Ajat kylään Splitistä rannikkoa pitkin lentokentän ohi noin puolessa tunnissa. Kylän historia ulottuu jo muutama sata vuotta ennen ajanlaskun alkua ja sitä ovat hallinneet muun muassa kreikkalaiset, roomalaiset, unkarilaiset ja venetsialaiset, eli kaupungin historia ja kulttuurinen perintö on värikäs. Trogir on UNESCON maailmanperintökohde, ja se on oiva paikka keskiaikaisia kujia pitkin käyskentelyyn ja paikallisten käsityöläisten tekeleiden ostamiseen.

  Tekemistä Splitissä

  Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki ja sekoitus nykyaikaista elämää ja muinaista historiaa. Splitistä löytyy Rooman valtakunnan raunioita, vilkas ranta ja tuoreita meren antimia, joita tarjoillaan päivittäin monissa kaupungin ravintoloissa. Split on tutustumisen arvoinen kohde Kroatian kiertomatkalla. Kuinka paljon aikaa tarvitset? Yksi päivä riittää näkemään Splitin tärkeimmät nähtävyydet. Jos jäät yöksi tai pariksi päiväksi, voit kävellä vanhojen kaupungin katujen labyrintissa auringonlaskun jälkeen. Useampi päivä antaa sinulle tarpeeksi aikaa lyhyille matkoille todella upeille alueille Splitin lähettyvillä. Jos rakastat viiniä ja haluat käydä kroatialaisella viinitilalla, Putaljin viinitila sijaitsee vain 20 minuutin päässä Splitistä. Viinitila tarjoaa retkiä, joihin sisältyy kuljetus hotellilta ja takaisin, ja ne on varattava etukäteen. Usean Splitin autovuokraamon joukosta on helppo valita juuri sellainen ajoneuvo, joka sopii parhaiten matkasuunnitelmiasi varten. Rantaloma tai patikointi vuorille, jokaista tilannetta varten löytyy jotakin.

  • Diocletianuksen palatsi: Diocletianuksen palatsi, jota pidetään yhtenä mahtavimmista Rooman raunioista, on varmasti Splitin kaupungin tärkein nähtävyys. Nämä rauniot ovat eräitä arvokkaimpia Rooman aikakaudelta säilyneitä rakennuksia Adrianmeren rannikolla. Niin kutsuttu palatsi oli massiivinen rakennus, joka ei koostu ainoastaan palatsista, vaan myös rakennuksia, jotka oli tarkoitettu sotilasvaruskunnan asuinpaikaksi. Koko kompleksi täytti noin 30 000 neliömetriä. Nykyään nämä rauniot sijaitsevat Splitin kaupungin sydämessä Kroatiassa. Keisari Diocletianus halusi päästä palatsiinsa laivalla poistumatta kannelta. Nykyään on vaikea kuvitella, että Diocletianuksen palatsin alakerros oli kerran peitetty vedellä, ja keisarin laiva kulki yleensä hitaasti pylväiden välissä ja pysähtyi alakerroksen holvattuihin tiloihin. Diocletianuksen aikakaudelta ei ole Splitissä jäljellä paljoa - vain palatsi, muurien rauniot ja portit. Sieltä ja täältä palatsia löytyy antiikkia, mukaan lukien kolme 3500 vuotta vanhaa sfinksiä, jotka tuotiin Egyptin alueelta Splitiin keisarille. Nykyään palatsissa voi usein kuulla musiikkia päivällä, mutta iltaisin palatsi on erityisen houkutteleva. Kun yö laskeutuu, Korintin marmori- ja graniittipylväiden pylväänpäät valaistaan yleensä värikkäillä seppeleillä, ja palatsin sisätiloista avautuu kaunis kohtaus, jossa Rooman toogaan pukeutuneet näyttelijät esiintyvät juhlavien äänien kaikuessa tämän muinaisen palatsin kaarilla.

  • Pyhän Domniusin katedraali: Splitin kahdeksankulmainen katedraali on yksi parhaiten säilyneistä antiikin Rooman rakennuksista, joka on edelleen pystyssä. Se rakennettiin Diocletianuksen, viimeisen kristittyjen vainoojan mukaan, joka haudattiin täällä vuonna 311 jKr. 400-luvulla kristityt tuhosivat keisarin sarkofagin ja muuttivat hänen hautansa kirkoksi, joka on omistettu yhdelle hänen uhreistaan. Rakennuksen ulkopuolta ympäröivät alkuperäiset 24 pylvästä. Paljon myöhemmin lisättiin romaaninen kellotorni. Kesällä vierailijat pääsevät katedraaliin sakariston kautta, joka sisältää runsaasti arvokkaita esineitä, ikoneja, kirkon taidetta, valaistuja käsikirjoituksia ja asiakirjoja goliittisella kirjoituksella. Itse katedraalin holvatussa sisätilassa on kaksi korinttilaista pylvästä ja friisi, joissa yllättäen on kuvattu keisari ja hänen vaimonsa. Pääalttarin vasemmalla puolella on Juraj Dalmatinacin veistämä St Anastasius -alttari. Kuoro on varustettu romaanisen tyylisin istuimin, jotka ovat vanhimpia Dalmatiassa. Muita kohokohtia ovat 1300-luvun saarnatuoli, oikeanpuoleinen alttari ja korkean alttarin yläpuolella oleva holvi, koristeltu Dujam Vuškovićin seinämaalauksilla. Älä unohda käydä kryptassa, joka on nykyään kappeli ja erittäin hiljainen kammio, joka pysyy viileänä jopa kuumimpana päivänä. Lippuja myydään erikseen heille, jotka haluavat kiivetä ylös ja katsella vanhan kaupungin kattojen yli. Jyrkät kiviportaat muuttuvat nopeasti metallisiksi portaiksi.

  • Marjan kukkula: Yksi tapa jättää taakse vuosisatoja vanhat kivet, on nauttia välimerellisestä kasvillisuudesta Marjan kukkulalla. Umpeen kasvanut männyillä ja kaktuksilla, 123 metriä korkea Marjan on luonnonvarainen kukkula niemimaalla, joka sijaitsee Splitistä länteen. Marjan kukkula, jota kutsutaan usein "kaupungin keuhkoiksi", on ihastuttava sekoitus Välimeren kasvillisuutta, kävelykatuja, kesäasuntoja ja upeita näkymiä. Näkymät ovat erityisen hyvät Marjan kukkulan länsipuolelta kalliolta, jotka ovat kalliokiipeilijöiden suosikkeja. Marjan kukkulan juurella sijaitsee useita Splitin mielenkiintoisimpia museoita, kuten Mestrovicin galleria ja Kroatian arkeologisten muistoesineiden museo, sekä jotkut Splitin parhaista rannoista. Toinen tapa tutkia puistoa on siirtyä pohjoiselle puolelle, vuokrata polkupyörä ja pyöräillä muutama kilometri Benen rantaurheilukeskukseen. Siellä on leikkipaikka, tenniskenttiä, kahvila-baari ja kaunis Benen ranta. Tie on liikenteeltä suljettu ja kiertää Marjan mäen ympärillä ulkokehällä. Toinen tapa arvostaa Marjan kukkulaa on kävellä uudella merenrantapromenadilla, joka ulottuu Splitin ranta-alueelle. Zapadna Obala nimisellä promenadilla on palmuja, suihkulähteitä, penkkejä, aurinkotuoleja ja pyöräteitä. Saneeraus maksoi yli miljoona euroa, ja ranta-alue houkuttelee myös jahteja mahdollisuudella ankkuroida ja tankata. Marjan kukkula nimitettiin huhtikuussa 2013 "suojelluksi kulttuurimaisema-alueeksi", joka kieltää kiinteistöjen rakentamisen kukkulalle.

  • Markkinat: Pazar-ulkomarkkinat sijaitsevat aivan Diocletianuksen palatsin itäosan vieressä ja Pyhän Dominikaanisen kirkon ympärillä. Se on yksi keskeisimmistä oleskelupaikoista Splitissä, ja viime aikoina siitä on tullut myös suosittu kohde matkailijoille, jotka haluavat tuntea paikallisen hengen. Ulkomarkkinat sijaitsivat ennen nykypäivän Hedelmäaukiolla, mutta nopean kaupungin kehityksen vuoksi he tarvitsivat isomman tilan. Samanaikaisesti se on paikka, jossa voit silti tuntea Dalmatian ja Välimeren hengen, tuoreiden hedelmien ja vihannesten värit, maut ja aromit, mutta myös äänet, huudahdukset ja neuvottelut. Tietysti kaiken, mitä voit ostaa avoimilta markkinoilta, voi ostaa myös mistä tahansa supermarketista, jopa halvemmalla, mutta mikään ei korvaa paikallista ilmapiiriä. Kalamarkkinat, aivan kuten Pazar, ovat yksi Splitin kaupungin elämän keskipisteistä, mutta myös mielenkiintoinen arkkitehtuurinen monumentti, rakennettu yli 120 vuotta sitten. On tärkeää huomata, että sen merkitys Splitin kansalaisille on enemmän kuin vain fyysinen. Kaikki mitä Adrianmeri voi tarjota, saapuu sen pöydille kilohaileista, sardiineista ja makrilleista kalliimpiin mereneläviin. Aivan kuten Pazarilla, kalamarkkinat antavat sinulle aidon välimerellisen tunteen Splitissä ja Dalmatiassa. Kalamarkkinoista on tullut liian pieni Splitille jo kauan sitten, mutta se on liian arvokas kaupungin hengen säilyttämiselle, joten kukaan ei edes ajattele luopuvansa niistä. Kalamarkkinoille tulevat vierailijat ovat myös erittäin tietoisia tästä tosiasiasta.

  Hyödyllisiä linkkejä

  Kroatian matkailublogi - Pula, Zagreb, Split ja Dubrovnik

  Kroatian matkailuvirasto

  Splitin matkailulautakunnan viralliset kotisivut

  Suomi ulkomailla - matkustaminen ja palvelut