Auto Europe

 • SUOMI
 • Ota yhteyttä varaustiimiin
  Autonvuokraus maailmalla
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autonvuokraus maailmalla

  Etsi blogi


  Categories

  Blogeja etsitään......

  Pyhän Patrickin päivä

  Pyhän Patrickin päivää juhlitaan paitsi Irlannissa, mutta myös kaikkialla englanninkielisissä maissa. Se tunnetaan joka puolella olevasta vihreästä väristä ja hilpeästä tunnelmasta. Mikä tekee Pyhän Patrickin päivästä niin houkuttelevan? Mikä vetää tuhansia ihmisiä Dubliniin vuosittain maaliskuussa? Toki iloinen ilmapiiri, lukemattomat tuopit olutta ja erinomainen tilaisuus nauttia 'irlantilaisuudesta'. Kaikki nauttivat ilosta ja riemusta. Mutta hyvin vähän nykyään tiedetään miehestä, ketä juhlitaan niin laajalti tänä päivänä. Jotta voimme ymmärtää tämän loman alkuperän paremmin, tänään puhumme kaikesta, joka ympäröi Pyhän Patrickin päivää.

  Kuka on Pyhä Patrick?

  Kauan sitten, aristokraattista syntyperää oleva mies syntyi varakkaaseen kristilliseen perheeseen Britanniassa. Hän oli tottunut elämään varakkaasti, palvelijoiden plavelemana ja nauttiessaan elämästä, johon vain aatelilla oli varaa siihen aikaan. Hänen maailma kääntyi ylösalaisin, kun hänet siepattiin ja vietiin kylmiliin ja hämäriin Irlannin metsiin ja pelloille. Kuten Pyhä Patrick itse kirjoitti kirjassaan 'The Confession', tästä rasituksesta johtuen hän hyväksyi kristinuskon koko sielullaan. Useiden vankeusvuosien jälkeen hän löysi keinon paeta Britanniasta merirosvolaivalla. Kuitenkin hänen paluu perheensä pariin ei kestänyt kauaa. Useita vuosia myöhemmin vision takia Patrick palasi Irlantiin vihittynä pappina yksi tärkeimmistä tavoitteista mielessään - käntää irlantilaiset kristinuskoon. Hänen tehtävänsä hinta ja kiintymys oli korkea - häntä pahoinpideltiin, nuhdeltiin ja ahdisteltiin koko hänen lähetyssaarnaajan elämän aikana Irlannissa.

  Shamrock - Irlannin apila

  Yksi havainnollistavista tavoista, jota hän käytti tuodakseen Pyhän Kolminaisuuden käsitteen lähemmäksi kansaa, oli apilanlehti. Siksi tämä kolmilehtinen kasvi on kasvanut laajalti hyväksyttynä symbolina Pyhän Patrickin päivänä ja koko Irlannissa. Muualla, se oli hyvin pakanallinen symboli, jota papit ja munkit käyttivät käännyttämisen keinona saadakseen ihmisten kiinnostus. Siksi ei ole yllätys, että apila oli ollut pyhä kasvi Irlannissa kauan ennen kristinuskoa. Apilan kolme lehteä vastaavat mystistä numero kolmea kelttiläisessä uskonnossa, kun taas vihreä väri viittaa uudelleen syntymiseen ja elämään. Pyhän Patrickin päivää vietetään maaliskuussa, mikä ei ehkä ole sattuma, koska samalla vieteään kevätpäiväntasausta, joka on myös eräänlainen pääsiäisen alun tausta.

  Käärmeet

  Käärmeiden puuttuminen Irlannissa synnytti legendan, jonka mukaan Pyhä Patrick ajoi heidät pois 40 päivän aikana Croagh Patrick – vuoren huipulta. Käärmeteemoja löytyy hyvin paljon kristillisissä teemoissa Raamatusta. Vertauskuvallisesti tuodessaan kristinuskon maahan, Patrick ajoi ulos pakanuuden ja käärmeiden symboloiman noituuden.

  Juhliminen

  Pyhän Patrickin päivää ei vietetty niin laajalti kuin vasta 1960-luvulla Yhdysvalloissa. Siihen asti se oli vain pieni uskonnollinen loma, jota viettivät Irlannin hyväntekeväisyysjärjestöt tai aiemmin, sotilaat. Tämä loma, kuten tunnemme sen nyt, herätettiin henkiin Irlannin siirtolaisten toimesta Yhdysvalloissa, ketkä mainosti sitä osana kansallista identiteettiä ja kulttuuria. Vuonna 1962 Chicago koki mahtavan hetken - Pyhän Patrickin päivänä joki oli värjätty kirkkaan vihreäksi! Trendi levisi melko nopeasti ja Pyhän Patrickin juhlapäivästä tuli yhdessä hallitsevan vihreän värin, suuren määrän olutta ja laulujen kanssa vakiintunut juhla Irlannin etnistä identiteettiä.Mikä alun perin alkoi juhlapäivänä Irlannissa, maan suojeluspyhimyksen (ja huhujen mukaan käärmemanaajan) muistoksi 1700-luvulla on vähitellen siirtynyt osaksi irlantilaisen kulttuurin juhlaksi. Vuosittain juhla ympäri maailmaa kasvaa suuremmaksi ja leveämmäksi, jälleenmyyjät myyvät t-paitoja, ja yhä useammat ihmiset tulevat mukaan juhlimaan. Vaikka Pyhän Patrickin päivä on virallinen vapaapäivä Irlannissa, Pohjois-Irlannissa, Newfoundlandissa, Labradorissa, Montserratissa ja Amerikassa, irlantilaisia silti odotetaan vielä töihin. Vuonna 2008 Guinnessin valmistajat tukivat oppositiota, joka halusi Pyhän Patrickin päivän viralliseksi vapaapäiväksi Amerikassa. Päästä Irlannin henki valloilleen ja muutu vihreäksi!

  Suomessa Pyhän Partickin päivää vietetään vain lähinnä pubeissa ja ravintoloissa. Suurimmissa kaupungeissa voi kuitenkin löytää pieniä paraateja ja järjestettyjä tapahtumia. Kuitenkin on varmasti turvallista sanoa, että se St. Paddy päivän tapahtuma, johon olet todennäköisesti osallistumassa tänä vuonna, kalpenee verrattuna jännitykseen ja tunnelmaan Dublinissa. Ensinnäkin, Pyhän Patrickin päivä ei ole vain yksi päivä Dublinissa, se on useita. Lisäksi onko olemassa oikeastaan mitään toimintaa, joka voisi olla jopa enemmän pohjimmiltaan irlantilaista, kuin kävellä Guinnessin perinnön, Guinness Storehousen läpi? Okei, ehkä, mutta luulemme silti, että se on hauska mahdollisuus, varsinkin tähän aikaan. Pyhän Patrickin päivä on yksi kansallinen vapaapäivä, jota vietetään useimmissa maissa kuin mitään muuta juhlapäivää, niin luonnollisesti muu maailma ottaa mallia Dublinista.

  Etsi blogi


  Categories