Tuntuu jotenkin erityiseltä, kun pääsiäinen on aivan nurkan takana: päivät ovat pidempiä, kevätkukat ilmestyvät joka puolelle ja pian voimme nauttia muutaman päivän lomasta ja rentoutua. Kun ajattelemme sitä hiukan lisää, huomaamme, että edeltäjämme ovat juhlineet kevään tuloa jo yli tuhat vuotta sitten. Kutsuttu eri nimillä, pakanallisesta kevätjuhlasta on tullut meidän nykyinen pääsiäisloma. Siinä on jotakin yhdistävää ja universaalia ajatella ihmisten juhlivan kevään tuloa, tai jos niin haluat, uuden elämän saapumista, vuosisatojen läpi.
Pakanallisen juhlan jäljet hyväksytty kristinuskoon herää eloon pääsiäisenä. Tutustu symboleihin, jotka yhdistetään tähän kristilliseen lomaan. Kanit, kuumat pullat, loman nimi tai jopa aika, jolloin sitä vieteään, kaikki tämä voidaan jäljittää antiikin kulttuureista. Sanan 'Easter' uskotaan olevan peräisin vanhasta englannista 'Eastre' tai 'Eostre', joka on anglosaksisen jumalattaren Eostren nimi. Kunnianarvoisan Bede munkin mukaan, kuka eli 800-luvulla, anglosaksit pitivät seremonioita jumalatar Eostren kunniaksi huhtikuussa, jonka tilalle myöhemmin tuli kristillinen pääsiäinen. Eostre oli aamunkoiton symboli, hedelmällisyyden jumalatar. Häntä seurasivat kanit tai jänikset, siksi puput ovat osa kristillistä perinnettä.
Monissa kulttuureissa, kuten myös Suomessa, maailman kerrottiin syntyvän munasta. Tästä sain alkunsa myös kaikille tutut pääsiäismunat ja tiput, jotka symboloivat uutta elämän alkua ja kevättä. Pääsiäiseen kuuluu olla iloinen ja juhlia, joten kananmunat väritettiin iloisilla väreillä.
Pääsiäispäivä osuu ensimmäiselle sunnuntaille täysikuun jälkeen maaliskuun 21. päivän kevätpäiväntasauksen jälkeen. Anglosaksien tiedetään juhlineen päiväntasausta ja -seisausta. Mielenkiintoista, miten tärkeimmän kristillisen loman päivä lasketaan perustuen kuun vaihteisiin, joka puolestaan oli anglosaksisen kalenterin perusta.Kuumat makeat pullat, joita syödään perinteisesti pitkäperjantaina Britanniassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, on myös historiallinen alkuperä. Kiitos Vanhan testamentin, me tiedämme, että Israelilaiset leipoivat kakkuja kivijumalillensa. Kristillisen seurakunnan alkuaikoina kirkko yritti kieltää kakkujen paistamisen pääsiäisenä, mutta myöhemmin hyväksyivät ja siunasivat sen omaan uskoon. Muista miten sanoimme, että jumalatar Eostre oli aamunkoiton symboli? Jotkut kirkot tarjoavat 'auringonnousun palvelua' pääsiäissunnuntaina.
Mitkä ovat suunnitelmasi pääsiäisenä? Aiotko matkustaa johonkin? Kiinnitä huomiota matkasi aikana eri pääsiäisen symboleihin, niillä voi olla kiehtova historia takanaan. Onko perheessäsi joitakin erityisiä perinteitä pääsiäisenä? Tiedätkö mistä se on peräisin? Ehkä sillä on enemmän tarinaa kuin luulet. Nauti pääsiäisestä!