Huhtikuu alkaa olla lopuillaan ja kenties yksi odotetuimmista tapahtumista kuun lopussa on toukokuun alun juhla, eli vappu. Vappua vietetään miltei kaikissa maissa ja se on yleisesti kevään alun juhla ja työläisten kansainvälinen juhlapäivä. Monissa maissa ei ole sen kummempia perinteitä, hyvällä säällä ihmiset lähtevät ulos nauttimaan auringosta, viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa ja grillaamaan. Monissa maissa järjestetään myös paljon konsertteja ja mielenosoituksia tai paraateja työväen tai muiden ihmisoikeuksien puolesta. Jos haluat tänä vuonna lähteä kokeilemaan vapun viettoa jonnekkin muualle, listasimme sinulle muutamia traditioita vappuna muissa Euroopan maissa.
Kotimaassamme vapun juhlinta on ollut perinne jo satoja vuosia. Vapun aatto on nykyään ylioppilaiden ja yleisesti opiskelijoiden juhlapäivä, jolloin ainakin suurempien kaupunkien patsaita lakitetaan, opiskelijat pukeutuvat haalareihin ja huvittaviin pukuihin ja sään salliessa kaikki viettävät aikaa ulkona. Vappuherkkuihin kuuluu tietenkin sima, tippaleipä, munkit ja perunasalaatti. Varsinkin opiskeijoiden keskuudessa erittäin suosittu alkoholijuoma on booli. Lapsille kaupunkien toreilla myydään naamareita ja ilmapalloja ja kaupungit järjestävät erilaista ohjelmaa ja konsertteja. Suomen perinteen me jo tunnemmekin!
Saksassa perinteisesti vapun aaton ja vapun päivän välistä yötä on pidetty noitien yönä. Joillakin alueilla ihmiset sytyttävät kokkoja kyseisenä yönä. Nuoriso saattaa tehdä pieniä piloja siirtämällä naapureiden puutarhakoristuksia. Nuoret herrasmiehet Rheininmaalla tuovat koristellun oksan tyttöystävänsä ikkunan alle. Aikaisemmin tämä oli merkki heidän halusta meinnä naimisiin neidon kanssa. Vappupäivänä pystytetään vappusalko Baijerissa. Salko koristellaan nauhoilla ja seppeleillä. Jo kauan ennen vappua nuoret miehet etsivät metsästä korkean männyn, jonka he kaatavat ja piilottavat. Perinteen mukaan naapurikylät yrittävät varastaa toistensa männyn ja mikäli he onnistuvat, omistajien on yritettävä lunastaa se takaisin ruoalla tai oluella.
Vappupäivänä ihmiset yleensä kaatavat nuoria puita ja pystyttävät niitä ympäri kyliä kesän tulon merkkinä. He tanssivat niiden ympärillä perinteisellä tanssilla, Maypole Dancing. Perinteisesti tanssin tanssivat naiset, mutta nykyään se on myös lasten suosiossa. Vanhan perinteen mukaan miehet pukivat perinteisen puvun ja hatun, joka on koriteltu nauhoilla ja nilkkoihin on kiinnitetty kellot. He tanssivat kaduilla mukanaan sian rakko kepin päässä. Välillä miehet juoksivat nuoren naisen luo ja varovasti iskivät heitä päähän rakolla ja tämän kerrottiin tuovan hyvää onnea. Toinen vanhempi perinne oli naisille pestä kasvonsa aikaisen aamun kasteessa ja tämän uskottiin tekevän heidät kauniiksi tulevana vuonna.
Ranskassa vappupäivä, Fête du Muguet, on kukkien juhla. Perinteisesti ihmiset tuovat toisilleen nipun kieloja, joita pidetään hyvän onnen kukkana. Tämä tapa on erityisesti tunnettu Pariisin lähealueilla. Se on tullut vanhasta pakanallisesta perinteestä, kun ihmiset juhlivat kevättä koristamalla itsensä kukilla. Perheet lapsien kanssa heräävät aikaisin ja lähtevät metsään keräämään kukkia. Useissa provinsseissa on muutettu tätä perinnettä hiukan ja he sen sijaan koristavat vappusalon kukilla.
Nykyään Kreikassa vapun vieton perinteet tulevat antiikin ajoista. Ihmiset keräävät kukkia ja tekevät niistä vappuna seppeleen, jonka he kiinnittävät oveen, kunnes se kuivuu. Seppeleen tekemisen sanotaan tuovan ihmiset lähemmäksi luontoa. Useissa kylissä Korfulla asukkaat kävelevät sypressin rungon kanssa, jota peittävät keltaiset päivänkakkarat. Runkoa, jota kutsutaan myös nimellä Mayoxilo, ympäröi vihreistä oksista valmistetut seppeleet. Niitä kantavat nuoret miehet ovat pukeutuneet valkoisiin vaatteisiin ja punaiseen huiviin ja he laulavat toukokuun lauluja. Kaikista suosituin perinne on varmasti kokon yli hyppääminen. Kaiken ikäiset naiset kokoontuvat yöllä ennen vappupäivää auringonlaskun jälkeen ja sytyttävät kokon. Sen jälkeen naiset tanssivat sen ympärillä laulaen perinteisiä lauluja. Lapset kastelevat hiuksensa ja vaatteensa ja hyppäävät kokon yli, ja näin yritetään pitää pois talvea ja tauteja.
Huhtikuun viimeinen päivä, eli vapun aatto on Ruostissa nimeltään Valborg. Kevään tuloa vietetäään laulamalla kuorossa ja sytyttämällä kokkoja joukkotapahtumiin ympäri maata. Monissa kylissä kokko sytytetään iltahämärässä ja ihmiset kerräntyvät sen ympärille lämmittelemään huhtikuun kylmässä yössä. Enemmän poliittisille aktivisteille aaton vieton jälkeen vappupäivänä aina seuraa kiihtyneet puheet ja mielenosoitukset.