Varaa sunnuntaihin 2. huhtikuuta mennessä ja säästä jopa 15 %! Jäsenenä sinulla on pääsy entistä yksinomaisempiin tarjouksiin. Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi tästä. Varaa nyt ja säästä!
Tällä hetkellä Krakova tunnetaan Puolan matkailumekkana, jossa käy vuosittain yli seitsemän miljoonaa matkailijaa. Auto Europe tarjoaa laajan valikoiman ajoneuvoja kilpailukykyiseen hintaan ja auttaa asiakkaita pysymään joustavana maan toiseksi suurimmassa kaupungissa. Autonvuokrauksella Krakovassa on monia etuja. Voit suunnitella matkasi omien halujesi mukaan ja sinun ei tarvitse kantaa matkatavaroitasi mukana paikasta toiseen. Yhteistyön ansiosta suurimpien vuokraamojen kanssa Puolassa, voimme ylpeänä tarjota autoja jokaiseen makuun. Vaikka hintamme ovat alan edullisimpia, emme silti jousta laadusta. Meidän osaava asiakaspalvelu ja laatuluokan autot eivät jätä mitään toivomiseen varaan! Käy tutustumassa autonvuokrauksen asiakasarvosteluihin Krakovasta nähdäksesi, mitä asiakkaat ajattelevat.
Merkittävällä Puolan kaupungilla Krakovalla on rikas historia, joka juontaa juurensa 600-luvulta. Suurin keskiaikainen eurooppalainen kaupunginaukio sijaitsee Krakovassa, jolta löytyy kaunis yhdistelmä maamerkkejä, erikoisia monumentteja, ravintoloita, klubeja, kahviloita ja runsaasti ulkoilmatapahtumia. Kesäaikaan Grand-aukiolla liikkuu suuri joukko ihmisiä nauttien auringosta ja kiireisestä ilmapiiristä. Maistele paikallisia maukkaita herkkuja ja lähde lyhyen kävelymatkan päässä olevaan maailman vanhimpaan kauppakeskukseen, Cloth Hall. Autonvuokraus Krakovasta on täydellinen valinta, jos haluat lomasi aikana matkustaa lähellä sijaitseviin naapurimaihin Tsekkiin tai Slovakiaan.
Puolassa useimmat liikennemerkit ja säännöt ovat Euroopan Unionin säädöksien mukaisia. Kuljettajien on pidettävä mielessä, että kuten myös muissa suurkaupungeissa, myös Krakovassa on liikenneruuhkia päivisin ja muina kiireisinä päivinä. Krakovan kaupungissa tiet ovat suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta pienemmillä teillä ja kylissä taas vähemmän huollettuja. Lähialueen tiet vuorilla voivat joskus olla varsin mutkikkaita ja kapeita, mutta yleensä turvallisia. Kaupungin keskustassa Rynekissä ajaminen ilman lupaa on kielletty, mutta myös Rynekin ympärillä olevat kadut ovat rajoitettu liikenteeltä. Näillä alueilla sijaitsevat hotellit normaalisti tarjoavat asiakkailleen luvan. Jos haluat lisätietoa ajamisesta Puolassa, löydät hyödyllistä tietoa oppaastamme.
Pysäköinti
Jos haluat pysäköidä Krakovan vanhankaupungin läheisyydessä, voit löytää maanalaisen pysäköintialueen Plac Na Groblachin aukion alapuolella. Toinen vaihtoehto on maanalainen pysäköintihalli Krakovan kansallismuseon pääsalin edessä. Tämä alue on hieman halvempi, ja se sijaitsee Aleja Mickiewiczan kadulla. Molemmat pysäköintialueet täyttyvät melko nopeasti matkailukauden aikana. Vaikka Krakovan keskustassa voi olla vaikea löytää vapaita pysäköintipaikkoja, kuljettajat voivat pysäköidä keskustan kehätien ulkopuolella olevilla kaduilla. Jokaisella kadulla tai lohkolla on vähintään yksi pysäköintimittari ja pysäköinti on maksullista aamusta ilta kahdeksaan. Muista käyttää tasarahaa kolikoilla tai seteleillä, koska nämä automaatit eivät anna vaihtorahaa.
Legendan mukaan Krakovan perusti Krakova-niminen sankari, kuka tappoi lohikäärmeen syöttämällä sille rikkiä sisältäviä eläinten nahkoja. Todellisuudessa Krakova oli asutus- ja kaupan keskus 100-luvulla. Krakovan mainitsi ensimmäisen kerran vuonna 965 espanjalainen kauppias, kuka kuvasi kukoistavaa kaupunkia tärkeillä kauppareiteillä. Vuonna 1028 Krakovasta tehtiin Puolan pääkaupunki. Vuonna 1241 mongolit hyökkäsivät Puolaan, tuhosivat Krakovan, mikä kuitenkin rakennettiin uudelleen. Vuodesta 1320 Puolan kuninkaat kruunattiin Krakovassa ja samaan aikaan rakennettiin nykyinen Wawelin katedraali. Kangashalli rakennettiin myös 1300-luvulla. (Se rakennettiin uudelleen tulipalon jälkeen vuonna 1555). Vuonna 1364 Kazimierz Suuri perusti Krakovan akatemian. Sitten vuonna 1499 rakennettiin Krakovan suuri barbikaani. Krakova jatkoi kukoistustaan 1500-luvulle, mutta lakkasi kuitenkin olemasta Puolan pääkaupunki vuoden 1596 jälkeen. Tuosta päivästä lähtien kuninkaat asuivat Varsovassa. Krakova oli virallinen pääkaupunki vuoteen 1791 asti, mutta todellisuudessa Varsova oli vaikuttavampi kaupunki. Kun Puola jaettiin 1800-luvulla Venäjän, Preussin ja Itävallan kesken, Itävalta hallitsi Krakovaa.
Vuonna 1809 Napoleonin sodan aikana Krakovasta tuli osa Varsovan herttuakuntaa. Vuonna 1815 Napoleonin kuoleman jälkeen Krakovasta tehtiin oma valtio, jota kutsuttiin Krakovan tasavallaksi. Kuitenkin vuonna 1846 Krakovassa tapahtui kapina yrittäessä perustaa itsenäinen Puola. Kapina murskattiin ja Krakova otettiin haltuun, jonka jälkeen siitä tuli Krakovan suurherttuakunta. Samaan aikaan 1800-luvun alkupuolella suurin osa Krakovan ympärillä olevista linnoituksista purettiin. Onneksi Krakovan barbikaani säilyi. Vuonna 1850 tulipalo vaurioitti Krakovaa vakavasti. Siitä huolimatta 1800-luvun lopulla Krakova kukoisti ja vuonna 1847 kaupungille rakennettiin rautatieasema. Vuodesta 1882 hevosvetoiset raitiovaunut kulkivat Krakovan kaduilla. Vuonna 1901 ne korvattiin sähkökäyttöisillä raitiovaunuilla. Vuonna 1918 Puolasta tuli jälleen itsenäinen kansakunta. Kuitenkin vuonna 1939 saksalaiset hyökkäsivät Puolaan ja toisen maailmansodan aikana suurin osa Krakovan juutalaisväestöstä karkotettiin ja tapettiin. Valitettavasti sodan jälkeen natsityrannian korvasi kommunismi. Suurin osa Krakovan vanhoista rakennuksista onneksi selvisivät sodasta vahingoittumattomina. Vuonna 1978 UNESCO julisti Krakovan vanhankaupungin maailmanperintökohteeksi. Kommunismin romahduksen jälkeen Krakova alkoi jälleen kukoistamaan ja kaupunkiin rakennettiin lukuisia moderneja rakennuksia ja kohteita.
Krakova sijaitsee Etelä-Puolassa Sub-Karpaattien laakson alueella pohjoisen ylämaiden ja eteläisen Karpaattien välillä. Tätä aluetta peitti vain vanha Etelä-Puolan jäämassa ja siksi pintaan ei ole jäänyt näkyviä jääkauden muodostumia, toisin kuin Pohjois-Puolassa. Nykyaikaisen alueen ilmeen luovat Vistula joen laakso, Krakovan kaupunki ja Czestochowan ylämaan alue, joka on Krakovasta luoteeseen ulottuva kapea vyö, joka muodostui juuralaisesta kalkkikivestä ja liidusta. Tämän alueen ilmasto on maltillinen ja siinä yhdistyvät molemmat meri-, ja mannerilmaston elementit. Se on alue, jossa kostea Atlantin ilma törmää Euraasiasta puhaltavaan kuivaan ilmaan. Tämän vuoksi sää Krakovassa on melko arvaamaton. Yleensä kesät ovat melko lämpimiä ja talvet melko kylmiä, keskimääräinen vuotuinen lämpötila on +8 astetta. Keskimääräinen lämpötila kylminä kuukausina on 0 astetta, mutta voi pudota jopa -15 asteeseen, kesä- ja heinäkuussa keskilämpötila on +21 astetta. Krakova on Puolan toiseksi suurin kaupunki väestömäärältään. Väestömäärään ei kuulu tuhansia lähiöiden ihmisiä, ketkä matkustavat kaupunkiin päivittäin töihin, samoin kuin monia Krakovassa asuvia opiskelijoita. Krakova on tärkeä kulttuuri- ja koulutuskeskus. Nowa Huta -alue lisää myös teollisuusilmettä Tadeusz Sendzimirin terästehdaskompleksin ansiosta, joka on yksi suurimmista tämän tyyppisistä Puolassa.
Krakovan lentokenttä, toiselta nimeltään myös John Paul II International Airport Kraków-Balice, sijaitsee vain noin 11 kilometrin päässä keskustasta Balicen kylässä. Tämä lentokenttä on maan toiseksi vilkkain ja lentokentältä pääsee helposti lukuisiin muihin Puolan kaupunkeihin valtateitä ja moottoriteitä pitkin. Maan pääkaupunki Varsova sijaitsee jopa 300 kilometrin päässä. Jos päätät vuokrata autosi autovuokraamosta Krakovan kaupungissa, lentokentältä pääset suoraan päärautatieasemalle junalla tai linja-autolla.
John Paul II International Airport Kraków-Balice (KRK)
Osoite: kapitana Mieczysława Medweckiego 1, 32-083 Balice, Puola.
Puhelin: +48 12 295 58 00
Nettisivut: www.krakowairport.pl
Yleisesti ottaen apua autovuokraamoilta Krakovassa tarvitsevat vain he, ketkä viettävät täällä enemmän aikaa tai matkustavat kaupungin ulkopuolelle. Useimmat nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan, ja paras tapa nauttia Krakovan keskustasta on jalkaisin. Senkin takia, että suurin osa kaupungin historiallisesta alueesta on käytännöllisesti muutettu jalankulkijoiden alueeksi. Mutta voit myös vaeltaa vanhassakaupungissa ja Kazimierzin historiallisilla kohteilla hevosella, sähköisellä pikkuautolla tai pyöräriksalla. Voit kiertää myös Krakovaa myös kaksikerroksisella bussilla. Krakovassa ei ole metroa, vaikkakin melko tiheä joukkoliikennejärjestelmä, joka koostuu raitiovaunuista ja bussilinjoista, joista huolehtii pääosin kunta, sekä useista yksityisomistuksessa olevista minibusseista. Monille esikaupunkialueille pääsee parhaiten paikallisilla junilla. Yhdensuuntainen lippu kunnalliseen linja-autoon tai raitiovaunuun maksaa noin euron. Voit ostaa sen monissa sanomalehti- ja lipunmyyntipisteistä keskustan pysäkillä sekä joissakin linja-autoissa ja raitiovaunuissa. Kuljettajat myyvät 90 minuutin lippuja. Sinun on leimattava lippusi heti noustuasi kulkuneuvoon. Kertalipun lisäksi saatavilla on 20, 50 ja 90 minuutin lippuja, joilla voit myös vaihtaa linjoja. Pidempää oleskelua varten harkitse 24, 48 tai 72 tunnin lippuja, jotka ovat voimassa vain kaupungin rajojen sisällä (vyöhyke 1). Seitsemän päivän rajoittamaton matkalippu on voimassa ensimmäisestä leimaamisesta linja-autossa tai raitiovaunussa.