Auto Europe

 • SUOMI
 • Ota yhteyttä varaustiimiin

  EDULLINEN AUTOVUOKRAAMO ZÜRICH

  Autonvuokraus maailmalla
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autonvuokraus maailmalla
  Miksi vuokrata meiltä
  • Vertaile vuokraamoja parhailla hinnoilla
  • Ei luottokorttimaksuja
  • Puhelinkeskus avoinna joka päivä
  • 24,000 noutokohdetta maailmalla
  • Parhaat hinnat ja palvelu vuodesta 1954

  Autonvuokraus Zürich - Parhaat hinnat Auto Europella

  Monien tutkimusten mukaan Zurichin kaupungilla on korkein elintaso Euroopassa. Se on kosmopoliittinen kaupunki ja Sveitsin kulttuurin mekka, erityisesti taiteellisella ja kulttuurisella tasolla. Tutustu tähän viehättävään kaupunkiin ja kävele Zürichin järven rantaviivaa pitkin. Zürichin kaupunki on täynnä viehätystä, jossa voit tehdä ostoksia, ihailla rakennusten arkkitehtuuria, kauniita autoja, mutta myös käydä trendikkäissä ravintoloissa ja baareissa. Valitse autonvuokraus Zürichissä ja käy kaupungin eri nähtävyyksillä omaan tahtiin. Sen lukuisiin nähtävyyksiin kuuluu kymmeniä museoita, hyvin säilynyt vanha kaupunki, joka on täynnä keskiaikaisia ja renessanssin rakennuksia, sekä tarpeeksi taidetta sekä museoissa, että muualla kaupungissa. Zürichin liberaalin ajattelun ja aktiivinen henkinen elämäntapa houkuttelevat sekä tavallisia ihmisiä, että maailmanluokan johtajia. Zürich on yksi hienoimmista sveitsiläisistä kaupungeista, vaikka se onkin täynnä yrityshenkistä toimintaa. Suosittelemme tutustumaan erittäin mielenkiintoiseen Sveitsin kansallismuseoon ja käydä ihailemassa Fraumünsterin ja Grossmünsterin kirkkoja. Hyödynnä myös tilaisuutta käydä Baselissa, joka sijaitsee vain 1,5 tunnin päässä Zürichistä. Voit siellä ollessasi käyttää tilaisuutta jopa käydä Ranskassa pienellä kiertueella.

  Auto Europe on edullisen autonvuokrauksen asiantuntija Sveitsissä, josta kertovat myös lukuisat autonvuokrauksen asiakasarvostelut Zürichistä. Kumppanuuksiemme ansiosta maailman parhaiden vuokraamojen kanssa voimme tarjota sinulle monia etuja autonvuokrauksellesi Zürichissä, kuten parhaan hinnan takuun, kaiken sisältävät hinnat ilman piilotettuja lisäkustannuksia, maksuttoman peruutusmahdollisuuden tai varauksen muutoksen (enintään 48 tuntia etukäteen). Tämän lisäksi olemme saatavilla seitsemänä päivänä viikossa puhelimitse tai sähköpostilla, jotta voimme auttaa sinua varauksen teossa tai vastata kaikkiin mahdollisiin kysymyksiisi. Sveitsi on korkeatasoisen elämän ja rahan keskus, joten mikä olisikaan parempi kohde vuokrata luksusauto? Tutustu eri valikoimaamme ja matkusta seuraavan lomasi aikana tyylikkäässä luksusautossa ja toteuta kaikki unelmasi. Meiltä löytyy useita eri merkkejä ja malleja, joilla voit viilettää pitkin Zürichin vanhoja katuja tai lähteä nauttimaan upeista maisemista Alpeille!

  Liikenne Zürichissä

  Zürichissä ajaminen ei ole aina helppoa sen ruuhkaisen liikenteen takia, mutta auto on silti ihanteellinen tapa tutustua kaupunkiin ja sen ympäristöön. Kuten Suomessa, ajaminen tapahtuu tien oikealla puolella ja ajovaloja on pidettävä päällä aina ajaessa, muuten siitä saa sakon. Sveitsissä valvotaan myös hyvin tiukasti liikennenopeuksia, joten noudata tarkasti aina kaikkia määräyksiä, sillä sakot Sveitsissä ovat kalliita. Varsinkin yleisten ruuhkien aikana, varaa itsellesi enemmän aikaa, sillä kaupungin alueilla matka saattaa kestää jopa 60% pidempään. Ajamista varten Sveitsin moottoriteillä kaikissa ajoneuvoissa on oltava tarra. Jos vuokraat auton, sinun on tavallisesti ostettava tarra aina ennen moottoritielle ajamista. Tarran voit ostaa useimmilta huoltoasemilta tai postitoimistoista. Voit aina kysyä paikalliselta autovuokraamolta mottoritietarrasta, sillä heillä saattaa olla tarrat jo valmiina autoissa, tai vaihtoehtoisesti he voivat tarjota mahdollisuutta maksaa suoraan heille. Lisätietoja maan liikennesäännöistä saat Sveitsin kuljettajan oppaastamme.

  Autonvuokraus ja pysäköinti Zürichissä

  Zürichin pysäköintisäännöt ovat erittäin tiukat, pysäköintipaikat ovat merkitty valkoisilla ja sinisillä vyöhykkeillä, voit löytää maanalaisia pysäköintialueita ja niissä sovelletaan erilaisia pysäköintilupia. Pysäköinti kaupungilla tien varsilla on alustavasti varattu kaupungin asukkaille. Vieraat voivat pysäköidä parkkikiekolla sinisillä merkityille parkkialueille noin 1-1,5 tunniksi maanantaista sunnuntaihin klo 08.00 - 19.00 välillä. Ainoastaan Zürichin länsipuolella sovelletaan erilaisia parkkiakoja. Sen jälkeen pysäköinti on ilmaista. Ilmainen pysäköinti on myös joskus mahdollista valkoisille parkkialueille, mutta enimmäkseen ne ovat tarkoitettu lyhytaikaista pysäköintiä varten 30 minuutista 2-4 tuntiin. Keltaisille alueille pysäköinti on ehdottomasti kielletty. Tien laidassa voi olla hankala löytää parkkipaikkoja, joten on suositeltavaa käyttää yhtä lukuisista parkkihalleista, joita löytyy helposti ympäri kaupunkia. Halvimmat pysäköintialueet löytyyvät yleensä rautatie- tai linja-autoasemien läheisyydessä.

  Zürichin lentokenttä

  Zürichin lentokenttä sijaitsee vain 11 minuutin raitiovaunumatkan päässä kaupungin keskustasta. Lentokentälle pääsee helposti rautateitse tai autolla. Sveitsin suurin kaupunki ja sen lentokentät ovat täydellinen lähtökohta matkoille myös Sveitsin vuorille. Zürichin lentokenttä ei ole liian pieni tai suuri, mikä tarkoittaa sitä, että siirtyminen lennolta toiselle on nopeaa ja reitit ovat lyhyitä. Sinulta menee enintään 30 minuuttia lähtöselvitykseltä portille ja matkustajat ja vieraat huomaavat, että sen houkutteleva, erittäin moderni infrastruktuuri on tärkeä tekijä kansainvälisessä lentoliikenteessä. Lentokentältä löytyy kolme terminaalia A, B/D ja E, joista A ja B/D ovat kytketty Airside-keskukseen, kun taas terminaalista E pääsee keskukseen maanalaisen Skymetron kautta. Airside-keskuksessa tarjolla on yli 80 kauppaa ja erilaisia palveluja, jotka ovat auki seitsemän päivää viikossa. Täältä voit löytää myös hieman erikoisimpia palveluita, mukaan lukien lääketieteen ja hammaslääkärin keskukset, silmäklinikka ja eläinlääkäri. Nopea Internet- ja WiFi-palvelu on saatavana ympäri lentokenttää, jota voit käyttää ilmaiseksi kahden tunnin ajan.

  Zürichin lentokenttä (ZRH)
  Osoite: 8058 Kloten, Sveitsi.
  Puhelin: +41 43 816 22 11
  Nettisivut: www.zurich-airport.com

  Tekemistä Zürichissä

  Kulttuurisesti elinvoimainen, tehokkaasti järjestetty ja viehättävästi joen ja järven rannalla sijaitseva Zürich tunnustetaan säännöllisesti yhdeksi maailman elinkelpoisimmista kaupungeista. Sveitsin suurin ja rikkain metropoli, joka tunnetaan taitavana, ahkerana finanssikeskuksena, on myös noussut yhdeksi Keski-Euroopan upeimmista kohteista. Suuri osa vanhasta keskustasta sen mutkikkailla kaduilla ja korkeilla kirkon tornilla, on pidetty erittäin hyväkuntoisena. Silti Zürich on myös omaksunut täysin nykyaikaiset suuntaukset muuttamalla vanhat tehtaat kulttuurikeskuksiksi ja luoviksi uusiksi asunnoiksi. Tämän näkee erityisen selkeästi Züri-Westissä, joka on kaupungin yöelämän keskus. Autonvuokraus Zürichistä auttaa sinua matkustamaan myös keskustan ulkopuolelle ja voit tutustua myös esimerkiksi Zürichseen vastakkaiselle rannalle.

  • Zürichin Vanhakaupunki: Kaupungin modernin taloudellisen keskuksen keskeltä löytyy myös alueita historiallisella charmilla, jonka kapeat kadut nousevat jyrkästi joen itäpuolella. Spiegelgasse kulkee itään Neumarktin kadulle, josta löydät suutarien kiltan talo, joka on nykyään teatteri, ja Hans zum Rech talon, joka on peräisin keskiajalta ja näyttää, kuinka rakennusten koristetyylit muuttuivat vuosisatojen ajan. Astu sisään nähdäksesi ainakin sisäpihan ja Zürichin pienoismallin vuodelta 1800. Sisältä löytyy 1700-luvulta peräisin ja hyvin säilyneet maalatut seinät ja katot, sekä hienot koristeelliset raudasta tehdyt työt. 1300-luvulta peräisin oleva Grimmenturm oli alun perin asuinpaikka. Näiltä kaduilta löydät antiikkiliikkeitä ja putiikkeja sekä kahviloita ja ravintoloita. Augustinergasse on yksi Zürichin kauneimmista historiallisista kapeista kaduista. Monien hyvin säilyneiden, värikkäästi maalattujen ulokeikkunoiden valojen avulla se antaa kuvan kaupungin historiasta. Voit saada kattavan yleiskuvan vanhankaupungin viehättävistä kaduista ja kaupungin ulkoasusta kahden tunnin kävelykierroksella. Kun olet kävellyt koko vanhankaupungin läpi ja kuunnellut oppaan tarinoita historiasta, nouse Dolderbahnin junaan ja kiipeä Zürichbergin kukkuloille nähdäksesi vanhankaupungin ja järven korkealta.

  • Uetliberg: Uetliberg on Zürichin oma pieni vuori kaupungin länsipuolella, joka on Albis vuoriketjun loppu. Se kohoaa jopa 450 metrin korkeuteen kaupungin yli. Huipulta löytyy näkötorni, joka tarjoaa upeat näkymät kaupunkiin, järvelle ja Alpeille. Vuori on suosittu paikallinen virkistysalue ympäri vuoden. Päärautatieasemalta kulkee juna vuorelle kahdesti tunnissa ja vieläkin useammin viikonloppuisin. Asemalta kulkee helppo 10 minuutin kävelytie huipulle ja näkötornille, jossa on myös ravintolalla. Vaihtoehtoisesti voit ottaa raitiovaunun nro 13 Albisgüetlin suuntaan ja poistua viimeisellä pysäkillä, josta kaksi erilaista polkua johtavat huipulle Matka kestää noin tunnin. Denzlerweg on niistä haastavampi metsän halki, joka nousee jyrkästi monia puisia portaita, jopa tikkaita ja ketjua pitkin. Hieman helpompi ja yöllä valaistu, mutta myöskin jyrkkä, on Laternenpfad. Helpoin tapa on ottaa juna ja tulla ulos pysäkiltä, joka on enne viimeistä Ringlikonissa, josta kevyesti kohoava polku johtaa sinut noin 40 minuutissa Uetlibergin näköalapaikalle. Matkalle et tarvitse retkeilyvarusteita, mutta suosittelemme hyviä kenkiä ja että pysyt polulla, etkä lähde kiertelemään sen ympäri, etenkin talvella. Talvella huipulta alas Triemliin kulkee myös kelkka, joka on joskus mahdollista vuokrata terminaalissa.

  • Bürkliplatz ja ja Zürichsee: Bürkliplatz ei ole ainoastaan venelaituri, vaan myös kauppa- ja taidealue, sekä tapahtumapaikka, josta on upeat näkymät Zürichseen järven yli Alpeille. Bürkliplatz perustettiin sen jälkeen, kun entisen kaupungin linnoituksen muurit oli purettu. Kaupunkisuunnittelija Arnold Bürkli vastasi järvenrantapuiston alueen rakentamisesta vuodesta 1882 vuoteen 1887. Maa täytettiin järven rannalla ja Quaibrücken (järven rannan silta) kanssa luotiin jatkuva järvenrantapromenadi bulevardeilla, niityillä ja puistoilla. Nykyään Bürkliplatz on laituri ja lähtöpaikka retkille Zürichseelle. Aukio on myös paikka monenlaisille tapahtumille ja maaliviiva monille urheilutapahtumille. Bürklimäärt vihannesmarkkinat järjestetään täällä kahdesti viikossa ja kesällä joka lauantai kirpputori. Zürichin keskipiste ja turistien ja paikallisten suosikki on pitkä Zürichsee järvi. Koko ranta on vuorattu kävelykaduilla ja puistoilla, joissa voit ottaa aurinkoa, lenkkeillä, järjestää piknikit ja uida järvessä. Kuitenkin suosituin tapa nauttia järvestä on yksi monista risteilyistä, joilla voit nauttia kauniista näkymäistä Glarusin Alpeille. Etsi höyrylaiva Bürkliplatzilta siitä kohtaa, missä Limmat virtaa järveen. Quaibrücke ylittää joen ja yhdistää Bürkliplatzin Bellevueplatzin kanssa. Noin 1,5 kilometrin päässä Bellevueplatzista on kaunis Zürichhornin puisto, joka on rakennettu kansallista näyttelyä varten vuonna 1939. Täältä löydät ravintolan ja kiinalaisen puutarhan.

  • Bahnhofstrasse ja päärautatieasema: Zürichin "pääkatu" on vilkas jalankulkijoille tarkoitettu Bahnhofstrasse, joka ulottuu päärautatieasemalta (Bahnhof) Bürkliplatziin järven rannalla. 1200 metrin pituinen katu on yksi houkuttelevimmista ostoskaduista Euroopassa ja sitä elävöittävät suihkulähteet, julkinen taide, puut ja arvostetut rakennukset. Vaikka monet sen varrella olevista kaupoista ovat täynnä turkiksia, muotia, koruja ja muita huippuluokan tuotteita, älykkäästi sisustetut ikkunat ja itse rakennukset tekevät siitä suositun paikan kaikille. Kadun keskiosa rakennettiin vuonna 1867 vanhan vallihaudan täyttämisen jälkeen ja järven aseman suuntaan kulkevat osat muutamaa vuotta myöhemmin. Monet kadun mielenkiintoisista rakennuksista ovat 1900-luvulta, kuten Weber-rakennus ja Jelmolin tavaratalokompleksi. Uhrenmuseum Beyer Zürich esittää suuren kokoelman kelloja aurinko-, öljy- ja vesikelloista Sveitsin puisiin ja Nürnbergin heilurikelloihin. 1800-luvulla Paradeplatzilla järjestettiin karjamarkkinat ja myöhemmin sitä käytettiin paraatien aukiona. Itse vaikuttava Bahnhof päärautatieasema on nähtävyys itsessään, sen huimaa hallia reunustavat kaupat ja kahvilat, joita löytyy lisää pohjakerroksessa olevassa jättiläismäisessä ostoskeskuksessa. Zürichin suurimmat joulumarkkinat pidetään aseman sisällä.

  • Fraumünster: Usein väärin käännetty Neitsyt Marian kirkoksi, protestanttisen Fraumünsterin nimi tarkoittaa suoraan käännettynä naiskirkkoa, joka viittaa luostarin perustamiseen vuonna 853 Euroopan aristokraattisille naisille keisari Ludwigin tyttären Hildegardin puolesta. Keskiaikaan asti luostarin johtaja oli myös kaupungin kuvernööri. Kirkossa on kolme käytävää, pylväsrakenteinen basilika, jossa on rakennettu goottilainen keskilava rakennettu 1300-1500-luvuilla, romaaninen alttarialue ja varhaisgoottilaiset korkeat holvit. Pohjakerroksessa voit nähdä 900-luvun luostarikirkon kryptan jäänteet. Vaikka itse kirkko on näkemisen arvoinen, mikä tekee siitä Zürichin suosituimmista nähtävyyksistä, ovat kauniit viisi lasimaalauksen sarjaa vuodelta 1970. Vasemmalta oikealle, elävästi värikkäät ikkunat esittävät Eliaan nousua taivaaseen, Jaakobia, kohtauksia Kristuksen elämästä, enkeliä, joka toitottaa maailman loppua, ja Moosesta. Pohjoisesta pokkilaivasta löytyy toinen vaikuttava lasimaalaus, taivaallinen paratiisi, jonka Augusto Giacometti loi 1940-luvulla. Itse luostari purettiin vuonna 1898 kaupungintalon tieltä, mutta roomalainen ja goottilainen luostari säilyi, ja P. Bodmerin maalaukset vuodelta 1928 kuvaavat luostarin perustamisen legendaa sekä kaupungin suojeluspyhimyksiä Felixiä ja Regulaa.

  Autonvuokraus ja päivämatkat Zürichissä

  Zürichin sijainti Keski-Sveitsissä sekä maan erinomainen rautatieverkosto tekevät siitä erinomaisen lähtökohdan päivämatkoille. Yhden päivän aikana Zürichistä voit nähdä Sveitsin upeita alppimaisemia, ajaa junilla vuorenhuipuille, käydä kuvankauniissa kylissä, matkustaa pieneen Liechtensteinin ruhtinaskuntaan, tutkia historiaa, käydä risteilyillä ja ihailla vaikuttavia vesiputouksia. Vaihtoehtoisesti voit tutustua ihastuttavan Luzernin aktiviteettitarjontaan ja risteillä sen järvellä autenttisella siipiratasveneellä tai kävellä Sveitsin pääkaupungin Bernin kaduilla. Autolla matkustaminen on Sveitsissä helppoa, siksi suosittelemme autovuokraamoja Zürichissä, joiden avulla voit tehdä monia omatoimisia päivämatkoja ja tutka Zürichin ympärillä olevia nähtävyyksiä, tai lähteä tutustumaan Sveitsin maaseutuun.

  Titlis

  Titlis on korkein jäätikköretkikohde Keski-Sveitsin, Luzernin ja Luzernjärven alueella. Voit kokea unohtumattomat 360 asteen näkymät Alpeille jopa 3 238 metriä korkealta Titlisin vuorelta. Tältä ylelliseltä huipulta löytyy useita tapoja tutkia jäätikköä ja Alppien ympäristöä. Matka Zürichistä vie Luzernin ohi ja sen luonnonkauniin järven Engelbergin rantaa pitkin Sveitsin Alpeille. Sieltä matkasi alkaa Titlisin vuorelle, jonka huipulle pääset köysirataa pitkin, joka paljastaa muuttuvat maisemat kaikissa ilmansuunnissa. Ylhäältä löydät kiehtovat jäätiköt ja syvät halkeamat, jotka näet läheltä Ice Flyer tuolihissistä. Matka Glacier Parkin muuttaa tämän jäätyneen maailman suureksi luonnolliseksi leikkipaikaksi. Lisää jännitystä matkaasi ja nauti henkeäsalpaavista näkymistä kävelemällä Euroopan korkeimman riippusillan yli tai uskaltaudu Glacier luolaan, joka on jäätikköön tehty jään ympäröimä tunneli. Tai nauti yksinkertaisesti maisemista kahvilasta vuorenhuipun aurinkoisella terassilla. Nauti päivämatkastasi Zürichistä Titlisin vuorelle täysillä ja nauti vuorenhuipun luonnonkauniista maisemista opastetun kiertueen avulla Luzernin kohokohdista. Talvella 9,5 tunnin retkeen sisältyy aika laskea mäkeä lumiputkissa tai jopa laskettelua aloittelijoiden rinteillä varusteineen. Kesällä voit nauttia joukosta muita aktiviteetteja, kuten patikointi, maastopyöräily, kiipeily, soutaminen Trübseen järvellä, skootteriajelua ja Titlisin seikkailupuistosta. Voit löytää laajan valikoiman kulinaarisia herkkuja, kun vierailet Titlisin vuoristoravintolaissa, joihin kuuluvat TITLIS Panorama ravintola, Standin hiihtotupa, Trübseen aurinkoterassi, pizza ja pasta ravintola Lago Torbidossa ja after-ski Chaletissa. Voit myös varata yösijan yhdessä alueen hotelleista, joita ovat Hotel Terrace, Trübsee Alpine Lodge tai TITLIS Resort.

  Reinin putoukset

  Reinin putouksilla lähellä Schaffhausenia pystyt kokemaan Euroopan suurimman vesiputouksen ja tuntea veden jylinän ja värähtelyn koko ruumiissa. Laivalla pääset linnoituksille, Reinin putouksen altaalle ja jopa mahtavalle kalliolle vesiputouksen keskellä. Reinin joki muodostui jääkauden aikana 15 000 vuotta sitten, jonka pohjassa kova liitu muuttui pehmeäksi soraksi. Yli 150 metrin leveydellä useita satoja kuutiometrejä vettä virtaa jopa 23 metriä sekunnissa. Putousten keskellä seisoo mahtava kallio, joka on kestänyt kaikki elementit tuhannen vuoden ajan. Kalliolle pääsee kiertomatkalla Reinin putoukselta, jonka aikana voi seurata luonnollista spektaakkelia läheltä. Käytännössä vesiputouksen keskellä vierailijat seisovat tasanteella, jotka ulottuu ulospäin ja osittain putousten ylle. Wörthin ja Laufenin linnoille pääsee jokiveneellä, ja erittäin rohkeat vieraat voivat vuokrata kanootteja. Schloss Laufen -kompleksi on lisännyt säihkettä maaliskuusta 2010 lähtien. Uuden vierailijakeskuksen lisäksi on avattu lasten leikkipaikka ja "Historama" (interaktiivinen näyttely Reinin putouksista). Uusi seikkailureitti kaksoishissijärjestelmällä ja Belvederen polku mahdollistavat helpon pääsyn upeille Reinin putouksille. Alueelta joen molemmilta puolilta löytyy muutamia ravintoloita, jotka tarjoavat herkullisia lounaita ja kahvilapalveluja ja matkamuistoja voit ostaa alueen linnoista. Vesiputouksille pääset autolla A4 moottoritietä pitkin suuntaan Schaffhausen ja Cholfirstin tunnelissa ota uloskäynti Schaffhausen-Süd. Alueelta löytyvät hyvin viitoitetut parkkipaikat.

  Luzern

  Luzern, joka sijaitsee Reussinjoen rannoilla sen virtaessa ulos Luzernjärvestä, oli tärkeä keskiaikainen kauppakaupunki, ja on säilyttänyt monet vanhoista piirteistään kompakteissa keskuksissa. Useimmat turistit suuntautuvat ensin Luzernin suosituimmalle maamerkille Kapellbrücke, joka oli rakennettu vuonna 1333. Sisältä löytyy yli 100 kuvaa pyhimyksistä ja kohtauksista kaupungin historiasta. Kahdeksankulmainen Wasserturm sen vieressä on 1300-luvulta peräisin oleva kaupungin linnoitusten vesitorni. Toisen katoksellisen puisen, vuodelta 1406 peräisin olevan sillan Spreuerbrücken sisällä olevat maalaukset kuvaavat kuoleman tanssia. Varaa aikaa tutkia Altstadtia, Reussin oikealla rannalla sijaitsevaa vanhaa kaupunkia, ihaile kirkkaasti maalattuja vanhoja poromiesten taloja, puurakenteisia rakennuksia ja pieniä aukioita suihkulähteineen. Etsi erityisesti Kornmarkt ja Altes Rathaus, rakennettu vuosina 1602-06, ja viereinen 1400-luvun torni. Viehättävässä Weinmarktissa on hienostunut goottilainen suihkulähde. Voit lähteä unohtumattomalle Luzernin kaupunkikierrokselle päivämatkalla Zürichin keskustasta luonnonkaunista Albisin reittiä pitkin Luzernin sydämeen ja varata sieltä vaikkapa opastetun kierroksen. Kun olet käynyt oppaasi avulla kuuluisilla nähtävyyksillä, kuten Kapellbrücke ja Leijonamonumentti, ja oppinut jotakin Luzernin historiasta, sinulla on runsaasti aikaa tutkia kaupunkia itseksesi, käydä museoissa tai jopa risteilyllä yhdellä järven retkeilyveneistä. Matka omalla autolla Luzernin kaupunkiin vie noin 50 minuutista tuntiin. Matkallasi takaisin Zürichiin ajan salliessa pysähdy Zugerseen järvellä nauttimassa pikkujuoma kauniilla rannalla.

  Maantieteelliset tiedot ja historia

  Vaikka Zürichin ihmishistoria alkoi jo ennen roomalaisia, he kuitenkin antoivat kaupungille nimen. Noin 15 eKr. he perustivat sotilastukikohdan nykyisen Lindenhofin alueelle, jota kutsuttiin Turicumiksi ja myöhemmin Zürichiksi. Rooman hallinto päättyi noin 400 jKr., eikä kukaan oikeastaan tiedä, mitä Zürichissä tapahtui seuraavien vuosisatojen ajan. Yksi tärkeä muutos, joka kuuluu tähän hämärään ajanjaksoon, on germaanisen heimon saapuminen, joka toi mukanaan kielen, mikä tunnetaan sveitsiläisenä saksan murteena. 900-luvulle mennessä Zürich oli osa Carolingian valtakuntaa ja keisari Charlemagne perusti legendan mukaan Zürichin pääkatedraalin, Grossmünsterin. 1300-luvulla Zürichistä tuli keisarillinen kaupunki, joka vastasi vain Pyhän Rooman valtakunnan keisarille. Kiltavallankumous jätti Zürichin hiukan eristyneeksi, mikä johti liittoutumiseen Vanhan Sveitsin valaliittoon perustajakantonien kanssa vuonna 1351. Myöhemmin Zürich liittyi Sveitsiin, joka oli ollut olemassa sopimuksena vuodesta 1291. 1600- ja 1700-luvulla Zürichin vauraus ja vaikutus lisääntyi, minkä ansiosta se pystyi riittävän itsenäisesti julistamaan itsensä Zürichin tasavallaksi vuonna 1648. Vuonna 1798 Zürich menetti itsenäisyytensä Napoleonin valloituksen myötä muuttaen Sveitsin valaliiton Helvetian tasavallaksi, keskitetyksi nukkevaltioksi, joka säilyi vain viisi vuotta. Jälleen itsenäisessä Zürichissä poliittiset pakolaiset muualta Euroopasta löysivät turvapaikan, joka antoi vauhtia liberaaleille ideoille, jotka johtivat vuonna 1831 Zürichin muuttumisen liberaaliksi mallivaltioksi. Tämä tarkoitti demokraattisempia rakenteita, lopetti kaupungin ylivallan ympäröivällä maaseudulla ja johti koulutusuudistukseen.

  Nykyajan Sveitsi perustettiin vuonna 1848 liittovaltiona, jolla oli kantonien kanssa paljon läheisemmät siteet kuin ennen. Vuotta aiemmin Sveitsissä avattiin ensimmäinen rautatie. Sveitsi pysyi puolueettomana ensimmäisen maailmansodan aikana ja antoi turvapaikan James Joycelle ja muille taiteilijoille, ketkä aloittivat täällä Dada-liikkeen. Sota kuitenkin pahensi työväenluokkien köyhyyttä ja vuonna 1918 sosialistinen komitea, jolla oli läheiset yhteydet kommunistiseen Venäjään, kutsui yleislakon. Hallitus reagoi lähettämällä armeijan, joka otti yhteen mielenosoittajien kanssa Zürichissä ja lopetti lakon. Monet komitean vaatimuksista täyttyivät, paitsi vaatimus naisten äänioikeudesta, joka otettiin käyttöön vasta vuonna 1971. Suurimman osan toisen maailmansodan aikana Sveitsi, joka oli muodollisesti neutraali, oli täysin akselivaltojen ympäröimä, mikä vaikeutti ruoka- ja muiden tarvikkeiden tuontia. Kenraali Guisan valmistautui sotilaalliseen hyökkäykseen lähettämällä armeijan rajoille ja kirjaimellisesti tyhjentämällä Alpit suunnittelemalla sissisotaa vuorilta. Sveitsi oli varmasti tärkeä rahoituksenvälittäjä natseille, joka salli tavaraliikenteen Saksan ja Italian välillä ja toimitti Saksalle myös aseosia.

  Sodan jälkeen Sveitsin talous elpyi ja joukkomaahanmuutto Etelä-Euroopasta alkoi, kun taas kulttuurisesti ja poliittisesti Sveitsi pysyi tiukasti antikommunistisena ja erittäin konservatiivisena. Vuosina 1968 ja 1980 nuorisoliikkeet ottivat yhteen poliisin kanssa ja ravistelivat Zürichiä, mikä johti lopulta useiden itsenäisten nuorisokeskusten perustamiseen. Liike toi Zürichiin uusia ideoita ja uutta kulttuurielämää, antaen sille suuren osan nykyisestä asemasta ja lopulta lopetti Zwinglin asettamat puritaaniset rajoitukset. Se synnytti myös Zürichin ”neulapuiston”, avoimen Platzspitzin huumeongelman, joka teki Zürichistä pahamaineisen koko Euroopassa 1990-luvun alkupuolella. Vaikka virallinen reaktio oli aluksi tukahduttavaa, Zürich muotoili Sveitsin huumausainepolitiikkaa ottamalla käyttöön innovatiivisia hallittuja heroiiniohjelmia, jotka poistivat narkomaanit kaduilta. Nykyään Zürich on edelleen merkittävä finanssikeskus ja menettänyt konservatiivisen maineensa. Siitä on tullut suosittu asuinpaikkaa korkeasti koulutetuille työntekijöille kaikkialta Euroopasta, kun Sveitsi allekirjoitti vapaata liikkuvuutta koskevat sopimukset Euroopan unionin kanssa vuonna 1999. Tämän vuoksi kohtuuhintaisten asuntojen puutteesta on tullut yksi Zürichin tärkeimmistä aiheista.

  Zürich on Sveitsin suurin kaupunki. Kaupunki sijaitsee Sveitsin keskustassa, Zürichjärven luoteiskärjessä. Se sijaitsee 408 metriä merenpinnan yläpuolella ja noin 30 kilometriä Alpeista pohjoiseen. Vanhakaupunki ulottuu järvestä virtaavan Limmatjoen molemmille puolille ja joen ympäröivät alueet ovat tiiviisti rakennettuja asuin-, teollisuus- ja liikealueita. Järven rannalla sijaitsevat myös suuret puistot ja puutarhat. Lindenhof muodostaa kaupungin maantieteellisen ja historiallisen keskustan. Sveitsi sijaitsee siirtymävyöhykkeellä, jolla on kolme erillistä persoonallisuutta. Lännessä Atlantin valtameri vaikuttaa voimakkaasti ilmastoon, jonka tuulet tuovat kosteutta aiheuttaen sateita. Idässä vallitsee melkein mannermainen ilmasto, jossa lämpötilat ovat alhaisemmat ja sateet vähäisempiä. Alpit, jotka kulkevat idästä länteen, jakavat ilmaston. Alppien eteläpuolella vallitsee enemmän Välimeren ilmasto, jossa lämpötilat ja sateet ovat huomattavasti korkeammat. Zürichissä on enimmäkseen meri- tai kostea mannerilmasto, jolla on neljä erillistä vuodenaikaa. Kylmimmillään lämpötilat ovat -0,5C tienoilla tammikuussa ja lämpimillään heinäkuussa 17,C.

  Matkustaminen Zürichissä

  Yksinkertaisin tapa kiertää Zürichiä on jalkaisin yhdessä julkisen liikenteen kanssa. Auto autovuokraamoista Zürichissä on kuitenkin aina suositeltavaa silloin, jos haluat matkustaa hieman pidemmälle, lähteä kiertoajelulle tai tutustua niihin kohteisiin, jonne useimmat turistit eivät matkaa. Zürichin kaupungista löydät bussi- tai ZVV-raitiovaunupysäkkejä noin 300 metrin välein. Useimmilla pysäkeillä voit tarkastella myös aikataulutietoja, seuraavia yhteyksiä, vyöhykekarttaa ja käyttää lippuautomaattia. Voit ostaa lippuja 1 tunniksi tai päivälippuja eri vyöhykkeille. Zürichin kaupunki on osa vyöhykettä 110 ja lentokenttä osa vyöhykettä 121. Sinun tulee aina kuljettaa lippuja mukanasi, koska lippuja valvotaan säännöllisesti. Päivälippujen sijaan pidempää oleskelua varten harkitse Zürich-korttia. Sen voit ostaa kaikissa lippuautomaateissa ja leimaamisen jälkeen lippuautomaatissa on voimassa rajoittamattomasti kaikissa julkisen liikenteen ajoneuvoissa joko 24 tai 72 tuntia alueilla 110, 111, 112, 121, 140, 150 ja 154. Öisin perjantaisin ja lauantaisin kulkee yöjunia ja S-Bahn junareittejä kello 1:00–9:00 välillä. Yölinjoissa tarvitset voimassa olevan tavallisen lippusi lisäksi yölipun. Niitä on saatavana lippuautomaateissa nimellä "Nachtzuschlag".

  Käytännöllisiä linkkejä

  Zürichin turisti-info